При петата проверка на хотел "Маринела" в София не се строи

Според ведомството на Вежди Рашидов сградата на арх.Кишо Курокава не е паметник на културата, Фандъкова ще обжалва

Снимка: БГНЕС

Незаконното надстрояване на хотел "Маринела" (бивш "Кемпински") в София в петък е спряло. Това е установила петата проверка на обекта направена от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), този път направена заедно с Министерството на вътрешните работи и Главна инспекция по труда.

Досега собственикът на хотела Ветко Арабаджиев не се съобразяваше с наложената забрана за спиране на строителството.

Със заповед от 16 май 2016 г. на началника на регионален отдел Национален строителен контрол надстрояването на едноетажно тяло на хотела беше спряно, но бизнесменът продължаваше да строи.

Едва след като МРРБ заплаши с всекидневни проверки заедно с МВР и ГИТ строителството е спряно в петък.

Проверката на 19 август 2016 г. установи, че към момента не се извършват строителни и монтажни работи. На строежа няма работници и механизация, но той продължава да е захранен с електрическа енергия, се казва в съобщение на МРРБ.

По-късно електрозахранването на обекта е било прекъснато от служители на ЧЕЗ. Електротаблото е запечатано с отличителни знаци на ДНСК. Ограничен е и достъпът до строежа, като на подходите са поставени ограничителни ленти на ДНСК, е посочено още в съобщението.

Още в началото на юни Съюзът на архитектите и Камарата на архитектите у нас се обяви публично срещу надстрояването на хотел "Маринела", което се оказа незаконно след проверка на ДНСК.

Архитектите обявиха, че това е грубо посегателство над един от шедьоврите на световноизвестния японски архитект Кишо Курокава. Комплексът е единствен по рода си в Източна Европа. Сградата е символ на приятелството и сътрудничеството между България и Япония и е една от емблемите на Курокава, който е проектирал 135 от най-значимите сгради в световната архитектура.

Оказва се обаче, че според становище на Министерството на културата, сградата не е паметник на културата. Главният архитект на София ще обжалва това решение, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред бТВ.

Кметът на район Лозенец Любомир Дреков е предоставил на прокуратурата незаконно издаденото разрешение за строеж от уволнения вече главен архитект на района Тодор Господинов. От прокуратурата няма публична информация какви мерки е предприела по отношение на архитекта.

Освен това Ветко Арабаджиев е поискал още тенис кортовете да бъдат застроени с 10-етажна сграда, стана ясно от думите на Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?