При по-малко тестове новите случаи на коронавирус пак тръгнаха нагоре

Започват масови проверки за носенето на маски на закрито и спазването на дистанция

Снимка: БГНЕС

След лек спад във вторник броят на новите случаи на коронавирус пак тръгна нагоре. В сряда бяха регистрирани 158 нови заболели и още 7 смъртни случая. Така броят им се доближи до рекордните до момента 166 случая за 24 часа от миналата седмица. Смъртните случаи вече са 230. Заразените медицински лица са се увеличили с 9 и броят им вече 414.

За денонощието са направени 3343 теста. Ден по-рано при рекордните 4 525 проби бяха установени 140 заболели. Така отново се проявява тенденцията за повече открити при по-малко тестове.

Общият брой на установените до момента в България е 4989. 2676 от тях са излекуваните, като за последното денонощие се отчитат 94 възстановени.

Наред с това има и лек ръст на хоспитализираните – 435 при един по-малко ден по-рано. Пак с един е увеличението и при интензивните случаи – 32 към сряда сутринта.

Отново най-много случаи са установени в София – 43. Продължава разкриването на новозаболели и в Смолян – 36 през последните 24 часа при 60 ден по-рано. В града бе открито ново огнище на заразата – в завод за автомобилни части. 14 са случаите в София-област, а в Кюстендил са дадени 12 положителни проби. По 7 нови заболели са установени в Пловдив и Пазарджик, 6 в Стара Загора, 5 в Благоевград и Сливен, по 4 в Варна, Бургас и Ямбол, 2 в Перник, Велико Търново и Разград, по 1 в Шумен и Монтана.

Няма нови случаи в областите Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Ловеч, Плевен, Силистра, Търговище и Хасково.

На този фон в сряда премиерът Бойко Борисов демонстрира раздразнение от постоянно променящите се прогнози за ситуацията около глобалната пандемия.

"Вчера СЗО пак ни уплаши много. Въобще съжалявам, че в тези месеци толкова пъти се менят позициите. С маски задължително, без маски задължително, а ние следваме протоколите на СЗО, защото там са най-големите специалисти. Вчера казаха, че най-лошото тепърва предстои в условия, в които държавите търсят разхлабване на мерките и връщане към нормалния живот", каза Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Той коментира ситуацията на границата ни с Гърция и начина, по който българите влизат в държавата. "Колко дисциплинирани са българите, когато отиват в чужбина. Ние когато поискахме информативна декларация по КПП-тата, какъв шум беше. А сега Гърция като въведе електронни заявления, нищо никой не каза, чинно си ги попълват, плащат такси за магистралите и това им изглежда най-нормалното на света", коментира премиерът. 

По-късно в сряда Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ) съобщи, че започва масови съвместни проверки с Българската агенция по безопасност на храните, Столичната дирекция на вътрешните работи и Общинска полиция за носенето на маски на закрити обществени места и институции и в обществения градски транспорт.

Извънредната епидемична обстановка е обявена до 15 юли, като носенето на маски на закрито е задължително, както и спазването на дистанция от поне 1.5 м между хората.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус