Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

При покупката на частни гори държавата търси най-ниски цени

Засега над 130 собственици предлагат имотите си, броят им тепърва ще расте

3 коментара
Снимка: БГНЕС

Сеч до голо, невъзможност да опазят горите си от бракониери, заболяване на дръвчетата и липса на пазар. С две думи частните гори не носят доходи на дребните стопани с имоти до 5 хектара (ха). За да защити горите от набези и те да бъдат опазени и съхранени за бъдещите поколения, държавата ще инвестира близо 700 000 лв. в изкупуването им.

Това се прави за първи път у нас. Целта е комасиране на горите и увеличаване на държавната горска територия за да бъде охранявана и стопанисвана съгласно лесовъдската наука, коментира министърът на земеделието Десислава Танева. По думите ѝ интересът от страна на частните стопани е огромен.

Най-много частни гори има в областите Велико Търново, Ловеч, Габрово, Видин и Кюстендил.

До момента над 130 собственици на частни гори вече са успели да съберат всички документи и да внесат предложението си в шестте държавни горски стопанства, казаха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в отговор на въпроси на Mediapool. Най-голям е броят им в Северозападно държавно предприятие във Враца и в Югоизточно държавно предприятие в Сливен - по 32.

На пръв поглед броят им не изглежда голям, защото частните гори са собственост на 650 548 физически и юридически лица. Те притежават общо 470 422 ха гори, което е около 11% от над 4.22 млн. ха горски територии в България.

Повечето от частните гори (над 95%) са с площ под 5 ха. Това е причината и държавата да предприеме стъпка към изкупуването на тези гори.

Очакванията са броят на желаещите да продадат горите си е да се увеличи многократно до 22 септември, когато е крайният срок за подаване на офертите. Причината е, че е е необходимо време собствениците им да съберат нужните документи, за някои от които се чака по седмица в различните служби.

Кой може да участва в търга

В първия организиран от държавата търг може да се предлагат за продан само частни гори до 5 ха, собственост на физически лица.

Държавата няма да изкупува гори на фирми, общини, религиозни организации и сдружения, както и придобити при т.нар. заменки. Те бяха хит по времето на управлението на тройната коалиция, когато имоти във вътрешността на страната бяха заменяни срещу горски терени по Черноморското крайбрежие.

Изискваните документи

Общо шест документа трябва да подготвят собствениците на части гори, за да подадат оферта.

Единият е заявлението за участие в търга. Бланката е стандартна и е качена на сайта на държавните предприятия. Ако заявлението се подава от несобственик е нужно и нотариално заверено пълномощно.

Към него се прилага документ за собственост. Това е решението, издадено от общинската служба по земеделие по местонахождението на имота с протокол за въвод във владение, нотариален акт, договор за продажба или договор за доброволна делба.

Изисква се още актуална скица на имота от картата на възстановената собственост или от кадастралния регистър с партида на имота.

От горското трябва да се извади лесоустройствен проект с таксационните описания на подотделите включени в имота. Ако имотът е наследствен, е необходимо и удостоверение за наследници.

В непрозрачен плик собственикът на имота посочва искана цена за него. Пликът трябва да бъде подписан от всички собственици или от техните пълномощници с нотариално заверени пълномощни.

Критериите за оценка

Комисия, назначена от директора на държавното предприятие, ще класира постъпилите заявления.

Работата на комисията ще премине през три етапа. На първия ще се направи преглед на документите и дали отговарят на изискванията. При оценяването на предложенията най-много точки – 30, ще се дават, ако имотът граничи с държавни гори. За терен между 0.1 до 2 ха се дават 15 точки, а от 2 до 5 ха – 12 точки. Под 0.1 ха точки не се дават.

Ако гората има защитни или специални функции, ще се дават още 10 т. Защитните функции на гората са свързани с опазването на водите, почвите, урбанизираните територии, техническата инфраструктура, борбата с ерозията. Специалните функции на гората са свързани с защитени зони, опитни и географски култури, дендрариуми, около туристически хижи, около обекти с религиозно значение, гори с висока консервационна стойност и др.

Максималният сбор точки, който може да се събере на първия кръг, е 45 точки.

По-евтините гори с по-голям шанс за изкупуване

След първия етап комисията прави класиране с точките на кандидатите и цената, която искат те за горите си. Протоколът с класирането трябва да бъде публикуван на страницата на държавното предприятие, но без цените.

Във втория етап държавното предприятие ще избира най-евтините оферти на стойност в рамките на отпуснатите му средства за закупуване на гори и ще иска независимата им оценка чрез оглед на място. След като се направи независимата оценка, тя ще се свери с поисканата от собственика цена и най-напред ще излязат онези оферти, чиято цена е с най-голяма разлика надолу спрямо независимата оценка.

Последният етап е сключването на договорите за покупко-продажба. Разноските по изповядването на сделките и вписването им се поделят поравно между страните.

Най-сложния въпрос – цената

Най-сложният въпрос е каква цена да предложат собствениците на частни гори. Причината е, че няма активен пазар на гори. Сделките са единични и това ще бъде предизвикателство и за самите оценители, коментира пред Mediapool Тихомир Тошев, финансов експерт и независим оценител.

Той съветва продавачите да не се изхвърлят с исканите цени, за да имат шанс да ги купи държавата. По-добре е преди да подадат оферти хората да се допитат до независим оценител, който да им даде справедлива стойност на гората, съветват и от държавните предприятия.

Няколко са основните фактори, които влияят на цената - местоположението на имота, има ли в близост пътища, вида на залесяването и възрастта на насажденията, потенциалният запас от дървесина върху 1 ха.

През периода 2003 – 2010 г. средната базисна цена на горски имоти е 1.28 лв./кв.м . През периода 2010 – 2012 г. тя скача на 11.36 лв./кв.м, а през 2013/2014 г. пада до 10.72 лв./кв.м. Това показва проучване по темата на доц. Даниела Георгиева от Лесотехническия университет.

Може да се каже, че базисните цени в горските имоти са се увеличи близо 9 пъти в периода 2003 – 2010 г., докато в чисто горските райони (населените места от VІІ и VІІІ категория) увеличението е с 30% спрямо 2003 г., коментира Георгиева.

Общо 76 сделки с горски имоти са станали през 2015 г., а от началото на тази година са извършени 18, сочат данните на Изпълнителната агенция по горите. Това са сделки, извършени със заповед на министъра на земеделието. Най-много са в общини от област Благоевград като първото място държи село Лиляново край Сандански. Доста сделки има и в община Куклен, Пловдивско, която е част от икономическа зона "Тракия" и има засилен инвестицонен интерес.

Най-ниската цена от 0.75 лв./м е дадена за горски имот в село Илинденци в община Струмяни, а най-висока цена – 38 лв./кв.м за горски имот в община Балчик. Най-вероятно причината да бъде оценен толкова скъпо е, че ще бъде променено предназначението му и ще може да се построи нещо на него.

Държавата обещава да има още търгове

Най-общо очакванията и в шестте държавни горски предприятия са да бъдат финализирани успешно първите сделки за купуване на частни горски имоти, посочиха от МЗХ.

В случай, че планираните за тази година около 700 000 лв. се окажат недостатъчни и има голям брой заявления от собственици, за следващата година държавните горски предприятия ще планират по-големи суми.

Процесът по закупуване на малки частни гори ще продължи и през следващите години, обещават от ведомството на министър Танева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. А някъде цената е дадена и в километри! За по-голяма обек тивност!!!

  2. Лили Грани-чарката, нито си наясно с мерните единици , нито с нулите около тях!Просто си си си за двете нули! 00 !!!

  3. Горскио
    #1

    Хаха, 11лв/кв.м прави над 10 хил. лева на декар. Т.е. държавата е отпуснала ресурс за изкупуване на 70 декара. Има ли въобще смисъл да се пишат статии за такива "програми"! . С какви глупости се занимава медияпул!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.