При проблеми в икономиката ще искаме от ЕС пускане на ІІІ и ІV блок

България може да поиска от Европейския съюз защитни мерки за възстановяване на енергийния ѝ пазар, ако възникнат трайни и сериозни проблеми в икономиката на страната. Това обясни в петък премиерът Сергей Станишев в отговор на питане на независимия депутат Стела Банкова за затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”.                               

Министър-председателят посочи, че този механизъм може да се задейства по договора за присъединяване на България към ЕС в срок от 3 години, след влизането ни в съюза и по този  начин може да бъде възстановена дейността на малките блокове. Той допълни, че ще бъде направено всичко необходимо за защитата на атомната ни енергетика.

“За да се постигне резултат, трябва да има достатъчно взаимодействие и единство на позициите вътре в България и да се формира обща позиция от страните от региона, които евентуално ще бъдат засегнати от затварянето на ІІІ и ІV блок”, коментира Станишев.

На въпрос на депутата Асен Агов (ДСБ) за изграждането на  АЕЦ “Белене”  Станишев отговори, че строежът на централата е преди всичко избор на енергийна независимост от доставките на горива от Русия.

Въпреки вноса на свежо ядрено гориво, ядрените централи се разглеждат от европейската статистика ЕВРОСТАТ като независими енергийни източници.

Проектът за доизграждане на централата е решаващ за позициите на България като водещ енергиен център на Балканите или в Югоизточна Европа, допълни министър-председателят. Той посочи, че в по-нататъшното строителство на атомната централа с реактори от трето поколение ще участват не само руски, но и немски, френски и български компании, което ще е гаранция за безопасност, внедряване на най-модерните технологии.

Когато се доизгражда една електроцентрала е естествено да се изберат проекти, които стъпват на технология, съвместима с това, което е извършено досега, обясни премиерът. “Имаме достатъчно натрупан опит, който позволява да считаме, че именно този подход е верният за изграждането на АЕЦ “Белене”, каза още Станишев.

Споделяне

Още от България