При протест срещу план за депониране на ядрени отпадъци във Франция има пострадали

При протест срещу план за депониране на ядрени отпадъци във Франция има пострадали

Сблъсъци избухнаха тази нощ при протести в град Бюр, Североизточна Франция, срещу проект за депониране на ядрени отпадъци в района, предадоха Франс прес и ДПА.

Жандармерията използва водно оръдие, шумови гранати и сълзотворен газ срещу част от участващите в протеста между 300 и 1000 души.

Шестима демонстранти са сериозно ранени от гранатите, а около 30 са по-леко пострадали от сълзотворния газ или от гумени куршуми, казаха за АФП организаторите на протеста.

Префектурата на департамент Мьоз съобщи, че двама жандармеристи са били ранени от самоделна бомба, хвърлена от протестиращите, а ранените сред демонстрантите са най-малко трима.

Според властите повечето протестиращи били с каски, качулки, облечени в черно и въоръжени с камъни, палки и щитове. Демонстранти замеряли с камъни разположената превантивно жандармерия, а после започвали да мятат по нея коктейли "Молотов".

Проектът, предизвикал юридическа конфронтация между Националната агенция за управление на радиоактивните отпадъци (Andra) и противниците му, предвижда депонирането на дълбочина 500 м под земята на най-радиоактивните отпадъци или тези с най-дълъг живот от френския ядрен парк.

На плана гледат критично и в Германия, тъй като предвиденото място се намира близо до границата.

Изграждането на депото се очаква да започне в началото на следващото десетилетие, но все още предстои плановете да бъдат одобрени.

Споделяне

Още от Европа