При самолетна катастрофа в Бразилия загинаха 200 души

При самолетна катастрофа в Бразилия загинаха 200 души

Най –малко 200 души загинаха в катастрофа на граждански самолет на най-голямото бразилско летище “Конгоняс”, в сърцето на Сау Паулу, предават в сряда световните агенции.

Спасителните екипи са намерили 45 овъглени тела на пътници от самолета, както и на 16 загинали в хангара, където се е врязала машината. До момента се съобщава за 12 пострадали приети в болница за лечение.

Губернаторът на щата Сау Паулу Жозе Сера е заявил, че шансовете някой от 170 пътника и шестте члена на екипажа да са още живи са минимални. Представител на пожарната служба съобщи, че освен всички на борда, са загинали и много хора на земята, където машината се е врязала в товарен хангар.

Президентът на Бразилия Луиш Игнасиу Лула да Силва обяви тридневен траур в страната.

Предполага се, че самолетът “Ербъс” А320 на авиокомпанията ТАМ Линяс аерас не е могъл да задейства спирачната си система, кацайки на пистата, заради силния дъжд, който е валял два часа без прекъсване до кацането.

Плъзгайки се извън пистата, машината е преминала през оживена пътна артерия в жилищен квартал до летището и се е врязала в хангар, в който компанията ТАМ Линяс аерас съхранява товари и малък запас от авиационно гориво.

По думите на очевидец, служител на компанията Елиас Родригес Жезус, след сблъсъка на самолета с хангара е избухнал взрив.

“Изведнъж чух силен взрив и земята под краката ми се затресе. Погледнах нагоре и видях огромно огнено кълбо, а след това веднага усетих миризма на керосин и сяра”, разказва Жезус пред АП.

Времето в Сау Паулу през целия ден е било лошо, а притеснения за сигурността на мократа писта са изразявани многократно. В момента летището е затворено за полети и трафикът е насочен към друго летище на града.

В началото на годината група пилоти се оплакали, че локвите вода, които се събират на и без това късата писта, усложняват спирачния път и могат да доведат до аварии.

През февруари с решение на съда, излитането и кацането на летището в Сау Паулу е било временно забранено. По-късно е била обновена настилката на пистата.

В понеделник обаче малък самолет при подобни метеорологични условия не е могъл да спре по пистата и е нагазил в тревата отстрани. За щастие никой не е пострадал при инцидента.

Въпреки това въпросът за сигурността на авиопревозите в Бразилия остава на дневен ред от миналата година, когато пътнически самолет се сблъска с малък частен самолет над Амазонка.

Тогава катастрофата бе обявена за най- голямата в историята на Бразилия, тъй като броят на жертвите достигна 154 души.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?