При стабилност на еврозоната, България може да влезе в нея до пет години

Възможно е България да се присъедини към еврозоната в следващите пет години, "ако валутният блок реализира допълнителен напредък". Това казва финансовият министър Симеон Дянков в интервю за в. "Таймс", взето от икономически редактор на вестника в понеделник.

Дянков потвърждава, че мястото на България "несъмнено“ е в единната валута. Интервюиращият напомня, че България е замразила кандидатурата си за влизане в еврозоната.

Той казва още, че "понастоящем неговата страна не се стреми към членство в еврозоната, тъй като се прави оценка на опитите за подобряване на управлението на еврозоната".

"България е обезпокоена от предложението на Франция за обща данъчна политика", заявява още Дянков и допълва пред изданието, че е твърдо решен да защити режима на изключително ниски данъци в България.

Също така той подкрепя твърдия подход на Великобритания към преговорите за бюджета на ЕС и заявява, цитиран от изданието: "Ако всяка страна се опитва да консолидира (публичните си финанси), ЕС също трябва да намери начини за консолидация“.

Предвид това, че валутният курс в България е фиксиран към еврото, страната ще се присъедини към единната валута в случай, че има напредък по механизми като Банковия съюз и ако регионът осъществи реформи, с които да преодолее липсата на конкуретноспособност, смята той.

"Всички членове на европейския банков съюз трябва да получат равен статут за гласуване, за да се избегнат деформации във финансовия сектор", продължава Дянков по въпроса за създаването на единен банков надзорен орган и фискален пакт в еврозоната.

Според Дянков гласовете на държавите, които не членуват в еврозоната, трябва да са подходящо представени в този надзор, който ще се намира в Европейската централна банка и който министърът определя като "спорен".

Естествена последица е тези държави членки на банковия съюз също да имат достъп до спасителния фонд на еврозоната по време на банкови кризи, заявява той.

Първоначалните предложения на ЕС бяха критикувани, че не дават достъп на държавите, които не членуват в еврозоната, до спасителния фонд на зоната – Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) – дори и банките им да подлежат на диктата на единния надзорен орган. ЕБВР, която беше създадена, за да кредитира страните от бившия Източен блок, призова да се позволи на държавите, които не членуват в еврозоната, да се включат в ЕМС, ако се включат и в механизма за единен надзор, казва авторът на интервюто.

Идеята на банковия съюз е да се прекъсне порочният кръг между държавния дълг и банковите системи на европейските държави, който заплашва да разруши единния валутен съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес