При студ и бедствия можело да се наложи внос на ток

При студена зима и природни бедствия може да се наложи да внасяме ток, заяви заместник-министърът на енергетиката Иван Айолов на заседание на парламентарната комисия по енергетика в сряда, цитиран от БНР.

 

Според него, изпълнението на препоръките на еврокомисията за спиране на мощности може да постави енергетиката на България в рискова ситуация.

 

Айолов поясни, че има изградени енергийни производствени мощности за 13 хиляди мегавата, но на практика енергийната система на България реално може да произвежда пряко сили осем хиляди мегавата. Ако препоръките на еврокомисията да се закриват мощности се приложат, до 2018 година от енергийната система трябва да излязат около 2500 мегавата, сметна зам.-министърът.

 

"Мощностите трябва да се закриват и тогава ще настъпи трагедия. ТЕЦ Варна, която е 1200 мегавата в момента има три блока. Това е 600 мегавата В Бобовдол от три блока един работи. В Бобовдол другите два блока са приключили. Варна няма да работи. Трябва да се правят рехабилитации в Марица-изток-З, също в Димитровград. Тези неща като се сумират и като се отиде в 18 година период, тогава какво правим?", попита Айолов депутатите

 

Според него цената на въглищата трябва да се повиши без това да се отрази на разчетеното намаляване цената на тока. По думите му се търсели варианти това увеличение да бъде направено с цената на електроенергията, "да го запазим и същевременно да бъдат удовлетворени някои неща, които са справедливи".

 

"В тези условия за пазарно ориентиране не може да се говори. За да се отлепим от дъното, трябва да търсим варианти, които, ако може, да задоволим всички потребности", обясни заместник -министърът на енергетиката.

Споделяне

Още от Бизнес