При ученик с коронавирус под карантина ще е само засегнатият клас

Още не е решен въпросът с отпуска на родителите

Снимка: Архив

При положителна проба за коронавирус на ученик под карантина ще е само засегнатият клас, а не цялото училище. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Сдружението на директорите в България Асен Александров.

"Ще се стараем всички паралелки да не се срещат, да не комуникират помежду си. Така че ако възникне в някоя паралелка случай на положителна проба, да бъде само тази паралелка изолирана, да бъде само тя под карантина. Да не бъде затваряно цялото училище, целият випуск или целият етаж", каза Александров. Най-вероятно карантината на класа ще бъде в продължение на една или две седмици.

На този етап институциите не се отказват от основния си сценарий – учебната година да започне присъствено, в реална училищна среда, а всяко училище да има разработен екшън план да превключва на дистанционно обучение в случай на необходимост. "Училище по училище, населено място по населено място ще се решава", каза Александров.

Ще има откриване на учебната година, но няма да се правят големи тържества

Носенето на маски в клас също ще става по индивидуална преценка на всеки директор.

"Но в коридора всички трябва да са с маски - в затворените помещения извън класната стая - всички, и ученици, и учители трябва да са с маски", допълни председателят на Сдружение на директорите в България.

Възможно е да има различен час на започване на часовете и различни междучасия за отделните класове, за да няма засичане между учениците.

Освен известните 3 "Д-та" - дезинфекция, дистанция и дисциплина, директорите ще трябва да добавят и едно О - "отделеност".

Остават още някои въпроси, които засега нямат отговор. Първо за отпуска на родителите в случай, че детето трябва да остане вкъщи.

"Родителите вече изчерпаха всички платени, неплатени отпуски, баби, роднини. Всички еквилибристики са направени вече и оттук нататък те са в една пълна безизходица - какво трябва да направят, ако детето им трябва да остане вкъщи", каза председателят на асоциация "Родители" Цвета Брестничка.

И второ - кой ще поеме тестовете, които и учениците, и родителите им може да се наложи да си направят.

"В момента родителите трябва да плащат тези тестове, но в ситуация, в която принудително се налага семейството да си прави тестове, много семейства просто не могат да си позволят. А това вероятно ще бъде и нееднократно", каза Брестничка.

Отговорните министерствата имат още един месец да разрешат тези въпроси.

В момента работна група на експерти от МОН, Министерството на здравеопазването и други институции обсъждат единни правила за всички образователни институции за обучение по време на епидемиологична обстановка - това е здравният протокол, който ще е задължителен за всички.

От социалното министерство пък съобщиха, че са обсъдили възможности за подкрепа на семействата, чиито деца бъдат карантинирани заради случаи на Covid-19. Обсъждат се различни варианти за месечни помощи за деца, част от които ще изискват промяна в законодателството.

"Една от мерките, които ще бъдат от голяма полза, е действащата програма "Родители в заетост". Тя предвижда ваучери, с които родителите да наемат избрана лично от тях детегледачка. За да отговорим на засилващата се нужда, предвиждаме да разширим мярката и да увеличим бюджета ѝ", обясни министър Деница Сачева. От думите ѝ обаче не става ясно доколко детегледачките, които често са възрастни жени, ще бъдат съгласни да гледат дете, което е контактно за коронавирус.

Споделяне

Още по темата

Още от България