При военен удар срещу Сирия петролът може да поскъпне до 125 долара за барел

При военен удар срещу Сирия петролът може да поскъпне до 125 долара за барел

Цената на барел петрол може да достигне 125 долара, ако Западът нанесе военен удар срещу Сирия, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира прогноза на кувейтския анализатор и бивш вицепрезидент на компанията "Кувейт енерджи" (Kuwait Energy) Абдулсамиа Бехбехани.

Въпреки цялото напрежение ситуацията е стабилна, подчертава експертът, отговаряйки на въпрос какви биха могли да бъдат последиците от външна намеса в сирийската криза.

В контекста на геополитическата обстановка и нейното развитие трябва да бъдат разгледани три сценария, посочва Бехбехани. При първия геополитическата обстановка ще остане напрегната, но стабилна, което се наблюдава и в момента. Едната или другата страна ще отправят заплахи, но те няма да бъдат последвани от действия. Играчите на пазара ще демонстрират повишено внимание и в тази връзка цената на петрола може да се колебае между 100 и 115 долара, смята експертът.

Ако Западът все пак нанесе бомбен удар, но без сухопътна операция, ще започне своеобразен хаос - цените стремително ще се повишат, както и нуждата от енергийни суровини и резерви, отбелязва той. Според него при втория вариант за развитие на събитията цената на барел петрол ще скочи до 120-125 долара.

Третият и най-слабо вероятен сценарий е петролът да поскъпне до 200 долара за барел, каза Бехбехани, коментирайки прогноза на ръководителя на петролната комисия на иранския парламент.

"Този вариант предполага провеждане на сухопътна операция. Сега САЩ всъщност не заплашват Сирия, а Иран. Иран пък на свой ред заплашва Саудитска Арабия, която е на някакви си 200 км от другата страна на Залива. В кралството има петролни предприятия и рафинерии, така че те са в по-голяма опасност. Саудитска Арабия няма да търпи подобна намеса", обяснява експертът.

"При подобно развитие цялата инфраструктура на региона ще бъде блокирана - Ормузкият проток ще бъде затворен, Суецкият канал ще бъде в опасност, ще бъдат спрени петролопроводите през Йордания, Ирак и Червено море. Само в този случай петролът ще поскъпне до 200 долара", подчертава анализаторът.

Повечето страни от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще понесат сериозни загуби при петролните си приходи, особено ако Иран се включи пряко в конфликта, според експерта.

"Производството на петрол в Кувейт, Катар, Ирак и Саудитска Арабия ще намалее, тъй като транспортът на енергийни суровини през Ормузкия проток ще бъде застрашено, въпреки че кралството има три петролопровода. Сред страните от ОПЕК печелившите ще бъдат Ангола и Венецуела, ще спечели и Русия", твърди Бехбехани.

Споделяне

Още от Бизнес