Прогноза на "Креди Сюис":

При задълбочаване на кризата в еврозоната петролът може да слезе до 50 долара

Цената на петрола може да падне тази година двойно - до 50 долара, ако кризата в еврозоната се изостри, счита една от най-големите швейцарски банки "Креди Сюис" (Credit Suisse).

"Цената на петрола тип Брент ще падне до 50 долара за барел", отбелязват анализаторите на банката Ян Стюърт и Стефан Ревил, коментирайки възможно най-лошите сценарии.

"Търсенето на петрол ще спадне силно след острата криза на доверие", пише британският вестник "Телеграф", цитирайки коментарите на двамата.

Според експертите всички възможни негативни сценарии в Европа "в някаква степен" имат отправна точка във възможния крах на еврозоната това лято. Въпреки това фючърсите на петрола тип Брент се вдигнаха с 1.06 долара до 98.20 долара след като Министерството на енергетиката на САЩ съобщи за неочаквано понижение на запасите на петрол със 191 хил. барела. Сравнявайки сегашната ситуация с 2008 г., Стюърт и Ревил отбелязват, че "глобалният дисбаланс се влошава, а голяма част от политическия и реалния капитал вече е пропиляна".

Министърът на петролната промишленост Саудитска Арабия Али Ал-Наими по-рано заяви, че ОПЕК може да вдигне тавана на производството до 30 млн. барела на ден, за да се защити глобалният икономически ръст. "Това увеличение на обема на производството е необходимо, за да падне цената на петрола под 100 долара за барел", каза той.

Миналата седмица анализаторите от CIBC World Markets прогнозираха, че петролът тип WTI може да поевтинее до 70 долара за барел в краткосрочен план, особено ако се запазят днешните влошавания на макроикономическата конюнктура.

Експертите на Religare Capital Markets пък предполагаха, че стойността на петрола WTI най-вероятно ще падне до 80 долара за барел. При тези условия петролът тип Brent може да поевтинее до 90 долара за барел.

През май 2012 г. петролът загуби близо 20% от цената си. В края на месеца стойността на фючърсите на Brent спадна под 100 долара за барел, а WTI се понижи под 85 долара.

Споделяне

Още от Бизнес