При засилени мерки за сигурност Рим се готви за 60-годишнината от Римския договор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снайперисти, затворен исторически център, наблюдателни камери: Вечният град е предвидил внушителни мерки за сигурност за утрешното отбелязване на 60-годишнината на Римския договор, на което се очакват 27 европейски лидери и хиляди демонстранти, предаде Франс прес.

Заради терористичната заплаха, която се изостри след неотдавнашните нападения в Лондон и парижкото летище "Орли", полицията в Рим разполага около 3000 полицаи около Капитолийския хълм, където се намира кметството на Рим. Там ще протекат повечето церемонии.

Мерките за сигурност са три пъти по-усилени от обичайното за този вид събитие според организаторите.

Италианското национално управление на гражданската авиация съобщи, че закрива въздушното пространство над центъра на Рим. Забраната, въведена от днес, обхваща всички летателни апарати, включително безпилотните, и важи до 23.00 ч. местно време в събота, 25 март. Римските летища ще работят, както обикновено.

Към риска от атентат се прибавя опасността от сблъсъци заради различните демонстрации, планирани около градския център. Очаква се общо около 30 000 души да участват в четири отделни шествия, както проевропейски, така и евроскептични. Две от тях ще се насочат към Колизея.

Силите на реда се безпокоят най-вече от присъствието на десетина хиляди анархисти и радикални активисти от Германия, Гърция и Франция.

Проверките на самоличност и багаж са засилени от няколко дни по автомагистралите, гарите и големите летища на Италия, а утре в Рим ще бъдат задействани два охранителни периметъра - синя и зелена зона.

В първата, около Капитолийския хълм, където ще се намират европейските лидери и дипломатическите делегации, движението ще бъде напълно забранено от 00.30 ч. в събота сутрин, а втората, която е буферна зона, ще има двадесетина контролирани точки на достъп.

В двете зони са монтирани стотина наблюдателни камери. Забранено е носенето на шлемове, шапки и качулки, за да не може да се крият лицата.

От полунощ днес достъпът до историческия център на Рим ще е забранен за пешеходци без разрешително, а основните паметници и археологически обекти в зоната, включително Колизеят и Римският форум, ще останат затворени.

Градският транспорт ще бъде отклонен, а някои станции на метрото ще бъдат затворени.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа