При затварянето на КТБ Цветан Василев замитал схеми през телефони фантоми

Въпросите към Бисер Лазов ще започнат най-рано наесен. Снимка: БГНЕС

В последните дни преди затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) и поставянето ѝ под специален надзор Цветан Василев раздал на шефовете ѝ телефони с копчета и специални сим-карти, чрез които да им дава инструкции от чужбина. Това твърди основният прокурорски свидетел по делото за източване на банката Бисер Лазов. Според него около 20 юни 2014 г. банкерът най-много се е притеснявал от липсата на 206 млн. лв. в главната каса на банката и казал на подчинените си, че прикриването ѝ е задача номер 1.

Едно малко телефонче с копчета

"След 13 юни 2014 г. комуникацията с Василев бе по телефона, но в условията на конспиративност", заяви Лазов пред съда. Той обясни, че един от охранителите на банкера му дал "едно малко телефонче с копчета от най-елементарен вид", по което получавал инструкции. Имало и сим-карти, които официално не съществували, не били регистрирани никъде и не можело да се следят. Според Лазов това са "тестови" сим-карти, с които се говорело свободно и безлимитно. По думите му картите са били на "Виваком", в която по онова време Цветан Василев имаше акционерно участие.

Замитане на следите

След затварянето на банката Василев и директорите ѝ се опитвали да замитат следи, за да прикриват схемите, по които са били отпускани кредити на свързани дружества, твърди Лазов. Дни преди поставянето под специален надзор директорите Георги Христов и Александър Панталеев подписали множество анекси към вече отпуснати кредити, с които би отложен падежът им. Така, поне за няколко месеца, кредитите изглеждали "редовни".

Собственикът Василев обаче се интересувал предимно от липсата в главната каса, твърди Лазов. Според него причината е, че само там имало документи с неговия подпис, от които ставало ясно, че е взимал пари от банката. Василев не одобрявал лично отпусканите кредити и затова не проявявал интерес към тази тема.

"Василев искаше да се оправи касата", заяви Лазов. Според него зам.-главната счетоводителка Борислава Тренева е предложила липсата да се "оправи" със счетоводна операция – намаляване на наличността в касата и увеличаване на задълженията на дружеството на Василев "Бромак" към банката. Така можело да се постигне изравняване. Проблемът бил, че тази операция била извършена на 20 юни, т.е. след поставяне на банката под специален надзор. Лазов твърди, че началниците в банката извикали отговарящия за информационната система и му казали, че счетоводната операция трябва да се запише със задна дата – от 19 юни. Той обаче има обяснил, че в системата ще остане следа от въвеждането на 20 юни. Въпреки това такъв документ бил изготвен и подписан.

Прислужници

Лазов, който месеци наред дава показания, без да му задават въпроси нито прокуратурата, нито адвокатите, за пореден път демонстрира учудващо добра памет за събития отпреди пет години – спомни си дати и точен час на много случки. Освен това отново разкритикува Василев и ръководството на банката. Според Лазов банкерът назначавал само послушни хора, а те били "с поведение на прислужници".

"Подписваха и направляваха поведението на банка с обществен ресурс, по-голям от бюджета на която и да е община", заяви Лазов. Според него ръководството на банката е осигурявало кредити за бизнес идеите на Василев "без страх и без да мислят за отговорностите на позицията им".

Докога?

Макар че говори пред съда от март насам, разпитът на Лазов реално не е започнал, защото не му е зададен нито един въпрос. Адвокатите очакват това да се случи най-рано през есента, след съдебната ваканция. Въпросите към него вероятно ще продължат месеци наред. По делото има около 20 адвокати. Лазов е едва първият от над 400 свидетели. Отделно трябва да се обсъждат и огромни по обем експертизи.

Споделяне

Още от България