Прибираме една десета от иракския дълг в брой, останалите опрощаваме

Прибираме една десета от иракския дълг в брой, останалите опрощаваме

България се е договорила с Ирак да получи следващата година 360 млн. долара в брой като погасяване на дълга на арабската страна към нас. Това съобщи министърът на финансите Пламен Орешарски в неделя, след като стана известно, че след близо двегодишни преговори двете страни са уредили дълговите си отношения. Сумата е равна на една десета от задължението на Ирак към нас, натрупано до края на осемдесетте години на миналия век (1.259 млрд. долара главница) олихвявано до 2004 г. (601 млн. долара лихва плюс допълнително олихвяване за забавяне и коефициент за кешово плащане) или общо 3.51 млрд. долара.

Според Орешарски България е първата страна, която постига споразумение за уреждане на вземанията си от арабската страна чрез еднократно издължаване в брой.

В края на 2004 година Ирак подписа меморандум с кредиторите от Парижкия клуб за редуциране на своите официални дългове по схема: 80% опрощаване на потвърдените дългове и  разсрочване на останалите 20% за 23 години с шест годишен гратисен период. В споразумението на Ирак  с кредиторите от Парижкия клуб е включена страндартна клауза за равностойно третиране на всички кредитори.

Схемата за редуциране и разсрочване на дълга на Ирак не са приложили САЩ, Малта, Словакия и Кипър. Тези страни напълно са опростили вземанията си.

В четвъртък българското правителство е одобрило двустранното споразумение между България и Ирак, с което се уреждат нашите вземания при призната сума на задълженията 3.51 млрд. долара и коефициент на директно изплащане на дълга 10.25 цента за долар. Така общата сума за издължаване става 360 млн. долара.

Тази сума е преблизително една трета от главницата на дълга, което е изключително удовлетворително за страната ни, защото още догодина сумата ще бъде платена кеш, каза Орешарски.

Според министъра това решение е по-добро, отколкото Ирак да изплаща 23 години 20% от дълга си, нещо, което е твърде проблематично при състоянието на арабската страна.

Спрямо другите страни кредитори дългът на Ирак спрямо България е най-голям сопъставено с БВП на страна кредитор. Според Орешарски огромната част от дълга е натрупана от експорта на оръжие за арабската страна, осъществявано основно от българското държавно търговско предприятие „Кинтекс”.

Работата по уреждането на дълга на Ирак е била извършена от наши експерти, като на етапа договоряне не е ползвана помощта на външни консултанти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?