Приближен на Филчев похвали Конституционния съд

"Конституционният съд взе достойно решение, въпреки недопустимия политически натиск", коментира пред БТА председателят на Съюза за борба с корупцията "Законност" Спартак Дочев. Изявлението на близкия до Никола Филчев прокурор бе по повод на решението на КС, че само Велико народно събрание може да извършва промени в структурата на съдебната власт, на Конституционния съд, на президента и на Министерския съвет.

Решението на КС отнема възможността този парламент да промени мястото на прокуратурата и следствието, каквито намерения бяха заявили управляващите и ОДС в дискусиите за промяна на основния закон. Една от основните критики към статута на прокуратурата е нейната безконтролност и неограничена власт на главния прокурор. НДСВ вече определи решението на КС като недопустимо от юридическа гледна точка, тъй като ограничава периметъра на законодателна инициатива на парламента.

"Задачата на КС е да защитава конституцията от посегателства върху нея, от нарушенията, които управляващото мнозинство в парламента извършва", каза Дочев. Според него Конституционният съд винаги е изпълнявал тази своя задача.

На 10 април КС се произнесе по искане на главния прокурор за тълкуване разпоредбите на член 158, точка 3 от конституцията в частта ѝ "промени във формата на държавно устройство и на държавно управление". Ден преди това главният прокурор заяви след среща с лидера на БСП Сергей Станишев, че иска да се отчита пред парламента, като за целта да бъде променен парламентарния правилник.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?