Приближен на Филчев похвали Конституционния съд

"Конституционният съд взе достойно решение, въпреки недопустимия политически натиск", коментира пред БТА председателят на Съюза за борба с корупцията "Законност" Спартак Дочев. Изявлението на близкия до Никола Филчев прокурор бе по повод на решението на КС, че само Велико народно събрание може да извършва промени в структурата на съдебната власт, на Конституционния съд, на президента и на Министерския съвет.

Решението на КС отнема възможността този парламент да промени мястото на прокуратурата и следствието, каквито намерения бяха заявили управляващите и ОДС в дискусиите за промяна на основния закон. Една от основните критики към статута на прокуратурата е нейната безконтролност и неограничена власт на главния прокурор. НДСВ вече определи решението на КС като недопустимо от юридическа гледна точка, тъй като ограничава периметъра на законодателна инициатива на парламента.

"Задачата на КС е да защитава конституцията от посегателства върху нея, от нарушенията, които управляващото мнозинство в парламента извършва", каза Дочев. Според него Конституционният съд винаги е изпълнявал тази своя задача.

На 10 април КС се произнесе по искане на главния прокурор за тълкуване разпоредбите на член 158, точка 3 от конституцията в частта ѝ "промени във формата на държавно устройство и на държавно управление". Ден преди това главният прокурор заяви след среща с лидера на БСП Сергей Станишев, че иска да се отчита пред парламента, като за целта да бъде променен парламентарния правилник.

Споделяне
Още от България

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?