Приближени да Путин бизнесмени изключени от форума в Давос

Олег Дерипаска

Кремъл заяви, че Световният икономически форум в Давос реже корените си. Това бе реакция на Москва на информация в медиите, че важни руски бизнесмени ще бъдат изключени от форума под американски натиск, предаде Франс прес.

Според британския в. "Файненшъл таймс" управителят на държавната банка ВТБ Андрей Костин, шефът на алуминиевия гигант Русал Олег Дерипаска и собственикът на инвестиционната компания Ренова Виктор Векселберг, са били помолени да не присъстват в Давос. На форума през януари се събира световният икономически и политически елит.

Дерипаска, Костин и Векселберг имат репутацията на хора от близкото обкръжение на президента на Русия Владимир Путин и са участвали в миналото във форума в Давос. От тази година те са обект на американските санкции.

"Дерипаска, Костин и Векселберг не са станали това, което са благодарение на форума, но форумът в Давос се е превърнал в това, което е, благодарение на тези бизнесмени. Форумът реже корените си, като отхвърля такива хора", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Руското присъствие в Давос традиционно беше много голямо, но след подобни решения вероятно няма да бъде такова", заяви той.

Песков добави, че инвеститорите, които се интересуват от Русия, винаги могат да отидат на събитията, които се организират в страната. Такива са икономическите форуми в Санкт Петербург и Владивосток.

Банка ВТБ съобщи вчера, че главният ѝ изпълнителен директор Андрей Костин "ще изрази позицията си чрез отворено писмо до участниците във форума" по повод отсъствието му от Давос. Представители на Дерипаска и Векселберг все още не са коментирали случващото се.

Шефът на Роснано Анатолий Чубайс може да участва във форума в Давос, каза днес представител на пресслужбата на компанията за нанотехнологии, цитиран от ТАСС.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?