Приближени на Путин стоят зад купувача на Юганск?

Атмосферата на световните фондови борси във вторник се променяше според различните догадки, намеци и слухове кой в крайна сметка ще стане собственик на Юганскнефтегаз - основното добивно поделение на руския петролен гигант Юкос, пише в. Новие известия. В неделя Юганск бе продаден на търг за 9,3 млрд. долара на неизвестната руска компания Байкалфинансгруп.

Служител на частната руска петролна компания Сургутнефтегаз разпозна в представителите на Байкалфинансгруп на търга свои колеги, посочва Новие известия наред с други вестници. Някои аналитици впрочем все още смятат, че или Юганск е купена от подставена компания на държавния концерн Газпром, или Байкалфинансгруп (който и да стои зад нея) в бъдеще ще му прехвърли акциите си, добавя изданието.

На всички нива около Юганск цари несъгласуваност и неразбория, обобщава Утро. Основният извод обаче остава същият - компанията най-вероятно ще се озове под контрола на държавните чиновници. Затова не е сензация и участието на Сургутнефтегаз. Наред с Лукойл тя се смята за една от най-лоялните към държавата бизнес империи в Русия. Освен това тя практически няма активи в чужбина, които биха могли да пострадат след решението на съда в Хюстън, който забрани търга на Юганск и участието на Газпром в него, смята Утро.

Юкос иска преразглеждане на плащането на дълговете ѝ

Ръководството на Юкос е изпратило писмо до руския премиер Михаил Фрадков, в което предлага да бъде обсъдена възможността за преразглеждане на по-ранно предложение за решаване на проблема с данъчната задлъжнялост на компанията. Това съобщи ПРАЙМ-ТАСС, като цитира източник, близък до управлението на Юкос.

още

Зад мистериозния купувач наистина стои Сургутнефтегаз, твърди в Комсомолская правда източник, близък до ръководството на петролната фирма.

Московският печат цитира изявленията на руския президент Владимир Путин във връзка с продажбата на Юганск, дадени във вторник по време на посещение в Германия. Според изказванията на Путин той от самото начало е бил в течение на всички подробности на търга за Юганск и резултатът не го е изненадал. Руският президент не изключи китайската държавна енергийна компания да участва в разработването на продадените активи на Юганск.

Газпром потвърди, че разширява сътрудничеството си с китайската компания за съвместен добив на петрол в Русия. Очевидно двата концерна са се споразумели предварително за създаване на подставената Байкалфинансгруп, която да изпълни само "транзитна функция", следва според Независимая газета от изявленията на Путин. Според експерти частните лица, за които говори Путин, може да са хора от най-близкото обкръжение на самия президент.

Пазарът се чуди как са успели да спестят 9,35 млрд. долара, коментира Ведомости. Всекидневникът цитира аналитик на Rye, Man & Gor Securities, според когото в Русия няма физически лица, които да разполагат с подобни суми. По мнението на президента на Института за анционална стратегия Станислав белковски, зад Байкалфинансгруп може би стои група чиновници и бизнесмени начело с близкия съратник на президента Путин, бившия заместник-ръководител на президентската администрация Игор Сечин, твърди електронното издание Нюзру. Без да споменава директно името на Сечин, същото пише и Время новостей.

Във вторник Газпром пък одобри продажбата на Газпромнефт. Това е станало още преди търга за Юганскнефтегаз. От компанията обаче не съобщават нито кой е купувачът на дъщерното ѝ дружество, нито стойността на сделката. Според Время Новостей това означава, че държавният петролен монопол ще бъде създаден отделно от газовия, а ключова роля във формирането на нефтения холдинг се отрежда на Роснефт, чийто председател на съвета на директорите е Сечин. Самият Газпром засега прави всичко възможно, за да не бъде свързван с търга за Юганск. При всяко положение това, което става, не е от полза за имиджа на Русия, пише Ведомости.

Защо никой в Русия не помисли "за явната конспиративност на тази сделка", се пита авторът на анализ в Независимая газета, озаглавен: "Ами ако става дума за международни терористи?"

"Именно типични компании еднодневки като Байкалфинансгруп обикновено се използват за прикритие от терористи. Как така една организация клошар е била допусната да купи обект със стратегическо значение? - пита вестникът.

Неизвестната организация без адрес може би замисля да използва средствата от купената пребогата компания за финансиране на терористични операции. А може би обратното, ще прави опити да подкопае основния източник за развитие на руската икономика - петролния бизнес, и с това да затрудни контратерористичната операция в Чечения и в цяла Русия, предупреждава коментаторът на Независимая газета.

В сряда в съда по фалитите в Хюстън се подновяват слушанията по т. нар. дело "Юкос", предаде ИТАР-ТАСС. Продажбата на Юганскнефтегаз усложни значително процеса и не е ясно в каква посока ще поеме той. Цитиран от Дау Джоунс нюзуайърс хюстънски адвокат, който е специалист в областта на фалитите смята, че делото бързо ще бъде прекратено и че твърде малко вероятно е съдът да вземе решение против чужда държава.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: