Приближени на Виктор Орбан поеха водещ телевизионен канал в Унгария

Виктор Орбан

Приближени на унгарския премиер Виктор Орбан поеха ръководството на водещия телевизионен канал "Хир ТВ", с което бе засилен контролът на неговата партия ФИДЕС върху медиите в Унгария, предаде Ройтерс.

Поемането на ръководството върху новинарския канал е част от по-голяма сделка между купувача Жолт Нергеш, който е привърженик на Орбан, и магната Лайош Шимичка.

През 2015 г. Шимичка, който дотогава е бил съюзник на Орбан, скъса отношенията с него. Преди парламентарните избори през април т.г. магнатът открито подкрепяше националистическата партия в опозиция "Йоббик", но тя претърпя изборен провал, докато ФИДЕС удържа убедителна победа.

Няколко дни по-късно Шимичка закри своя водещ вестник и една радиостанция и започна промени в "Хир ТВ". Впоследствие той продаде на Нергеш всички свои компании, вкл. голямата строителна фирма "Кьозгеп" и други холдинги.

Жолт Нергеш увери персонала на телевизията, че тя ще продължи да работи и че бъдещето ѝ е осигурено. Той съобщи, че е назначил проправителствения медиен експерт Габор Лискай да ръководи "Хир ТВ". Навремето Лискай е заемал ключов пост в медийния бизнес на Шимичка. След като шефът му скъсва с премиера, той отива в лагера на Орбан и сега оглавява компанията "Медиауъркс Хънгари", която със своята голяма мрежа от вестници и списания е в центъра на проправителствената медийна империя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?