Прибраният от Иран български моряк е в много тежко състояние

В тежка кома е българският моряк Панко Тодоров, който бе транспортиран в България от Иран със специален самолет, съобщиха в понеделник от Военно-медицинската академия, където е настанен морякът. Тодоров не е контактен и адекватен. Той е с проблеми в дихателната система и е на апаратно дишане.

Морякът е приет в лечебното заведение и с възпалителни процеси в почти всички органи и системи. Той е и с множество рани от залежаването.

На този етап скенерът не е открил пресен или стар инсулт, но въпреки това диагностично-лечебните дейности продължават до изясняване на окончателната диагноза, се казва в съобщението.

В неделя Тодоров бе транспортиран в България със самолет, специално изпратен със заповед на премиера Бойко Борисов, след като за случая му докладвал министърът на здравеопазването Божидар Нанев. Разходите по транспортирането са за сметка на министерството. Те ще излязат около 60 хил. евро заедно с разноските по лечението.

Морякът, плаващ на кораб под панамски флаг, тежко заболява преди два месеца, когато корабът е в пристанището на иранския град Бандер Абас. По спешност той е приет в местната болница, където изпада в кома. Според близки на моряка фирмата, която го е наела, е бавела плащането на лечението му.

Споделяне

Още от България