Причините за бедствията са навсякъде, но не и при Етем

Причините за бедствията са навсякъде, но не и при Етем

Няма пари. Има глобално затопляне. ВиК системите са крайно амортизирани.  Речните корита не са обгрижвани с години. Това са само част от причините за поредните наводнения, сполетели страната, според вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем (ДПС). Тя прогнозира пред бТВ в сряда, че “наводнения и съответно човешки трагедии ще продължават да се случват”. 

“Аз съм направила каквото мога”, каза вицепремиерът, но предупреди, че докато не се промени отношението на всички институции към проблемите и не се стигне до съгласие, няма да има успех.

В подкрепа на тезата си посочи, че в бюджета за догодина не са предвидени необходимите средства за подобряване на инфраструктурата и изобщо на състоянието на хидромелиорационната мрежа.

Може би трябва да се отправим един апел към Народното събрание да направи един нов прочит на финансирането въобще на държавните политики и формирането на бюджета, каза Етем.

Нали разбирате, че политики не могат да се правят, защото за следващата година средствата, които са завишени на моето министерство, са само в рамките на 5 млн,  в сравнение с тази година. Политики има, средства няма отпуснати за политики, обобщи министърът на държавната политика при бедствия и аварии. 

Емел отчете, че за две години министерството ѝ е успяло да издаде указания за почистване на речните корита, както и да оборудва екипите за бързо реагиране. Това, което предстои да се направи, е анализ на ситуацията, да се изготви хидромелиорационна карта на страната, както и стратегия за справяне с най - проблемните области и места.

"Една от основните причини за наводненията е свързана с това, че ВиК системите са крайно амортизирани и не могат да поемат обемите от вода в населените места, а какво остава за допълнителни количества? В много от населените места дори няма ВиК инсталация. Друга причина за наводненията е непочистването на речните корита", заяви за трета поредна година Етем и продължи с анализ на глобалното затопляне.

И Англия, и Германия, и Австрия и други държави не са, бих казала, облагодетелствани, защото и при тях наблюдаваме много често тези разливи.

Така че този проблем ще го наблюдаваме все по-често на пленената Земя, с оглед на промените на климата. И това би трябвало да на ни накара да седнем и да направим много сериозни анализи и съответно да предприемем важните стъпки, продължи Етем.

На въпрос има ли според нея все още кой да ръководи държавата, Етем даде утвърдителен отговор: “Смятам, че все още има.... Народът ще оцени как управляваме държавата."

В същото време депутатите от парламентарната комисия за политики при бедствия и аварии записаха в становището си по проектобюджета за догодина, че трябва всяко министерство, община и ведомство да заделят не по-малко от 4 процента в рамките на определените им капиталови разходи за 2008 г. за предотвратяване на щети от природни бедствия и аварии.

Идеята бе лансирана от Националното сдружение на общините още при първите големи наводнения през 2005 г., след като местните власти бяха обвинени, че не поддържат речни корита и инфраструктурата в добро състояние. Последваха още няколко кризисни ситуации, последната от които съвпадна с обсъждането на проектобюджета за 2008 г.

Предвидените в хазната за догодина капиталови разходи са  4.2579 млрд. лв., което е с 51.1 на сто повече от предходната година.

Парламентарната комисия за политики при бедствия и аварии предложи целеви трансфер за създаване на резерв "Бедствия, аварии и катастрофи" в размер на 0.3 на сто от бюджетите на общините.

Другото предложение е в бюджета на земеделското министерство да се заложат допълнително 37.520 млн. лв. за възстановяване и ремонт на хидромелиоративната инфраструктура и за отвеждане на високите водни вълни.

Преди няколко дни агроминистърът Нихат Кабил се оплака, че Народното събрание му орязало миналата година заложените 50 млн. лв. за ремонти на съоръженията за поливане в селското стопанство и при това положение няма как да се ремонтират пострадалите от предишни наводнения стени на язовири, които сега наводняват селищата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?