Причините за инцидента могат да бъдат десетки хиляди

Почти 100 процента е сигурно, че ще бъде точно определена причината за катастрофата на американската совалка "Колумбия", която вчера се взриви малко преди кацането си, каза в предаването "Неделя 150" на БНР първият български космонавт Георги Иванов.

Според него причините могат да бъдат десетки хиляди. Той смята, че не е възможно годините на използване на совалката да са причина за катастрофата.

Директорът на Института за космически изследвания към БАН Петър Гецов каза пред БНР, че по всяка вероятност има нарушаване на топлоизолацията на совалката, което е възможна причина за катастрофата. Той подчерта, че горивото в совалката при кацане е сравнително малко, височината е голяма, но все пак са необходими наложените мерки срещу евентуално разпространение на токсични вещества.

Според Гецов е възможно причина за катастрофата да е неправилно захождане в атмосферата на совалката. Ако се наруши ъгълът на влизане, ще бъдат подложени на висока температура незащитени части на совалката, обясни той. Изключена е възможност за терористичен акт, заяви Гецов.

По БТА

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: