Френският посланик у нас Ксавие Лапер Дьо Кабан:

Причините за протестите не са само в това правителство

Причините за протестите не са само в това правителство

Причината за протестите в България, продължаващи повече от 5 месеца с искане оставка на кабинета „Орешарски“, не са само заради това управление. Това заяви посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер Дьо Кабан в събота пред Нова телевизия.

"Сегашните протести не са само заради това правителство, проблемът съществува от 25 години", коментира дипломатът.

Макар да е отскоро на този пост, Негово превъзходителство Дьо Кабан е отговарял за връзките с медиите на френското посолство в началото на 90-те и познава България много добре. Съпругата му е българка.

Като проблем, който съществува още през 90-те години, посланика посочва "доста високата корупция", но смята също, че междувременно са взети много мерки като например има комисия за конфискация на имущество придобито от криминална дейност. Дьо Кабан мисли, че ксенофобията в страната ни за момента не е драматична.

"Хората са по улиците, защото нещата не са се променили достатъчно за 20 години. В една демокрация е нормално човек да не бъде винаги доволен. Разликата между тоталитарния режим и демокрацията е, че при втория човек има право да каже, че не е доволен. Трудността е недоволството да се превърне в политическо действие. Към момента аз не успявам да разбера много добре каква е целта на тези протести, може би защото все още не съм разговарял достатъчно с протестиращите", каза френският посланик.

По думите му, България от 20 години насам е преживяла много промени и хората са свикнали на доста чести избори, а това е нормално за един демократичен режим. Това е един по-скоро положителен елемент, защото конституцията функционира. От друга страна проблемът е, че явно гражданите продълават да не са доволни от политическата система, която имат в момента. Най-голямото доказателств, че те не са доволни, е ниската избирателна активност на парламентарните избори - 52 % е много ниско участие. Това показва, че българите имат умерено доверие в партиите, които искат да управляват. Това е малко обезпокояващо, смята Дьо Кабан .

"Парламентът към днешна дата представлява само около една трета от избирателите, така че мнозинството е било избрано само от 20% от тях. Това, разбира се, не прави мнозинството нелегитимно, защото при демократичен режим трябва да се гласува", допълва той.

Споделяне

Още от България