Парламентът прие промени на НК и НПК на първо четене

Причиняването на смърт по непредпазливост вече ще се наказва с до 10 г. затвор

Отпада възможността за споразумение, условните и намалените присъди остават

Причиняването на смърт по непредпазливост вече ще се наказва с до 10 г. затвор

Причиняването на смърт по непредпазливост, независимо при какви обстоятелства, ще се наказва с между 3 и 10 години затвор. Освен това обвиняемите по такива дела вече няма да имат възможност да сключват споразумения с прокуратурата.

Това гласят промените на Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс (НК и НПК), приети в сряда на първо четене от парламента.

Текстовете бяха внесени от шефа на вътрешната комисия Анастас Анастасов (ГЕРБ), след като лично вътрешният министър Цветан Цветанов се ангажира да бъдат приети въпреки опасенията, че премахването на споразуменията ще задълбочи отново проблема с бавното правораздаване.

Освен катастрофите с причинена смърт, отпадането на споразуменията ще важи и при лекарски грешки и трудови злополуки. Депутатите приеха още причиняването на пътен инцидент с ранени на пешеходна пътека или без редовна шофьорска книжка да бъдат утежняващи вината обстоятелства и предвидиха наказание от 1 до 5 години затвор. В особено тежки случаи присъдата ще е от 2 до 8 години.

Остава обаче възможността подсъдимите за причиняване на смърт по непредпазливост да получат условни наказания или присъдата им да бъде намалена по преценка на съда, ако признаят фактите в обвинителния акт или вината си.

Въпреки настояването на родителите на загинали на пътя деца в промените да бъде включена и граница за превишена скорост от 50 км/час, над която да се предвидят по-сурови санкции, този текст така и не попадна в проекта на Анастасов. При разглеждането на предложенията в правната комисия той обясни, че в работната група решили да не записват такъв предел, тъй като нямало разлика между това да те блъснат с 49 км/час над ограничението или с 45 км и така се получавало нелогично.

През последните месеци министър Цветанов организира серия от срещи с родители на загинали на пътя деца, като парираше всички опити на някои юристи да обяснят, че подобни промени може да имат и негативен ефект върху роднините на жертвите, тъй като процесите ще се проточат твърде дълго във времето, а накрая в някои случаи може да се окаже и, че вината е недоказуема.

Друг вероятен проблем, посочен от заместник-председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев, е, че дори и в крайна сметка вината на подсъдимия да бъде доказана и той да получи по-тежко наказание, докато делото се е "точело" на три инстанции повече от 5 години, ищците ще загубят правото си на обезщетение заради изтичането на давността.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?