Причкапов и Божидар Димитров се скараха за граничен камък от времето на Самуил

Кметът на Благоевград Лазар Причкапов влезе в конфликт с директора на Националния исторически музея Божидар Димитров като отказа да му предаде обявения за "сензационна находка" граничен камък с надпис от времето на цар Самуил.

Бившият апаратчик от Живково време, който спечели втори кметски мандат в Благоевград, отказа дори и на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов да изпълни волята на столичния общински съветник от БСП Божидар Димитров, стана ясно от излъчен разговор по БНР.

За сензационната находка съобщи вчера пресцентърът на МВР. Посочено бе, че при акция на служители от РПУ-Петрич от иманяри е иззета каменна плоча, върху която експерти от НИМ разчели надпис "Самуил самодържец български".

Находката била от началото на 11 век и е неоспоримо доказателство за българския характер на Самуиловото царство, са категорични експертите на Божидар Димитров.

Задържаният на 15 март граничен камък и още 24 антични монети са били подготвени за нелегален износ извън страната, обявиха от МВР.

Според учени от Македония Самуил е бил македонски, а не български владетел.

Музейните работници в Благоевград искат камъкът да остане в Окръжния музей. След скандала, избухнал вчера, окръжна прокуратура обаче е издала постановление находката да бъде предоставена за експертиза в НИМ.

Съдът ще се произнесе за по-нататъшната съдба на плочата, но Кирил Грънчаров, човекът, който пръв разчете надписа върху нея, е сигурен, че веднъж напусне ли града, камъкът повече няма да се върне.

Още от България