Приднестровието готово да приеме руски ракети

Самообявилият се за независим Приднестровски молдовски район изрази готовност да одобри разполагането на руски тактически ракети, ако Москва поиска, предаде Ройтерс.

"Няма да имаме нищо против, ако Москва поиска да разположи в Приднестровието свои ракети", заяви Игор Смирнов, обявил се за президент на Приднестровието.

По-рано този месец Румъния даде одобрението си на американския план за разполагане на ракети прехващачи на нейна територия. Това накара руското външно министерство да призове Букурещ да изясни намеренията си.

Москва заплашваше да разположи ракетни комплекси "Искандер" близо до границата си с Полша в отговор на предходните американски планове за разполагане на елементи от противоракетен щит в Чехия и Полша. Миналата есен обаче американският президент Барак Обама се отказа от тези планове.

"А ако става дума за разполагането на "Искандер", ние от доста време сме заявили, че сме готови да приемем тези ракетни комплекси на наша територия", допълни Смирнов.

Така той ясно даде да се разбере, че подобно искане от Москва към Приндестровието би било свързано с вашингтонските планове за разполагане на елементи от американски щит в Източна Европа, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят