Приднестровието отказва да изпълни резолюцията на ООН за извеждане на руските войски

Членове на оперативна група руски военни в Приднестровието.

Непризнатата международна Приднестровска република в Молдова отказва да изпълни резолюцията на ООН за извеждане на руските войски от нейна територия.

От там твърдят, че в Приднестровието са разположени предимно руски миротворци и са против приетата в петък резолюция на Общото събрание на ООН за пълно извеждане на оперативната група руски военни от Приднестровския регион на Молдова.

"Никакви решения за промяна на формата на миротворческата операция под егидата на Русия не могат да бъдат приети без да се отчита мнението на Приденстровието", се казва в позицията на Тираспол. От там отбелязват, че "трансформацията на миротворческата мисия е възможна само след окончателното урегулиране на вазимоотношенията между Приднестровието и Република Молдова".

Молдовският министър на външните работи и евроинтеграцията Тудор Уляновски заяви, че към днешна дата в източния регион на страната са разположени около 1500-1700 руски военни, а в село Колбасн са складирани около 21 тона боеприпаси.

ООН прие на 22 юни резолюция "За пълно и безусловно извеждане на чуждестранните въоръжени сили от територията на Република Молдова". Молдовските власти настояват за пълно и безусловно извеждане на т.нар. оперативна група руски военни, а не на руските миротворци, които са част от състава на военния комитет на Обединената контролна комисия.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?