Приднестровските сепаратисти блокираха жп връзките с Молдова

Сепаратисткият Приденстровки район във вторник блокира изцяло железопътните връзки с Молдова, като на релсите са били поставени бетонни заграждения.

Загражденията са в зоната на централната гара в град Бенедри и на изхода от града, съобщи РИА Новости. Около загражденията патрулира въоръжена охрана.

Напрежението между Кишинев и Тираспол се усили през последните седмици, след като населеният предимно с рускоезично население и руски войски Приднестровски район затвори няколко училища, в които се преподава на молдовски.

В неделя приднестровските митничари са спрели за по-щателна проверка молдовски влак. В отговор, на следващия ден молдовската страна е задържала четири товарни влака, пътуващи за Приднестровието.

Генералният директор на молдовската жп компания обяви, че ако приднестровските митници продължат да упорстват, Молдова ще спре всички влакове за Приднестровието и ще нареди четирите задържани композиции да бъдат върнати обратно в Украйна.

След като в Тираспол бяха закрити молдовските училища, използващи латиница, Кишинев преустанови митническото оформяне на стоки, изнасяни от икономически агенти в Приднестровието, които нямат данъчни отношения с молдовския бюджет, и спря да им издава сертификати за произход на стоките. Приндестровието обяви редица ответни мерки, като блокирането на движението на влаковете е само една от тях.

Румънски учители обвиниха Москва за затварянето на училищата

Румъния реагира гневно на решението на непризната Приденстровка република да затвори няколко училища, където се преподава на молдовски език, който е почти същия като румънския.

Във вторник няколко десетки ръководители от всички румънски учителски синдикати протестираха пред руското посолство в Букурещ, предаде АФП.

В писмо до руското посолство, румънските учители осъждат натиска и злоупотребите, извършени срещу румънското население в Приднестровието. В писмото действията на приднестровските власти са окачествени като "сталинистки преследвания и нетолерантност".

Тъй като поддържа руски военен контингент в тази самопровъзгласила се република, режимът в Москва трябва да поеме отговорност за настоящия конфликт, се казва още в писмото.

Представителите на шест учителски синдиката в Румъния призовават също румънското външно министерството и министерството на образованието да направят постъпки пред Европейския съюз, за да бъде прекратено насилието в Приднестровието.

Румънският външен министър Мирча Джеоана заяви в понеделник, че Букурещ обмисля възможни решения за учениците в района, чиито училища с преподаване на румънски език бяха затворени. По думите

на Джеона, едно от решенията може да бъде продължаването на обучението им в Румъния или в чужбина.

Румънският президент Йон Илиеску увери в края на миналата седмица, че Румъния ще използва всички дипломатически средства, за да осигури продължаването на обучението на румънски език на учениците от Приднестровието.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана също призова Русия да се намеси пред приднестровските власти. Москва от своя страна се ограничи да изрази своето "дълбоко безпокойство" във връзка с действията на властите в Тираспол, отбелязва АФП.

Москва предложи да бъде домакин на разговори, при които двете страни да уредят спора си.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?