Придружен от сепаратисти, руският конвой навлезе в Украйна

Киев обвини Москва в "пряко нашествие", но няма да използва сила

Придружен от сепаратисти, руският конвой навлезе в Украйна

Украйна обвини Русия в "пряко нашествие", след като първите камиони от руския хуманитарен конвой за Източна Украйна, придружени от малка група проруски сепаратисти, навлязоха в страната в посока на град Луганск, съобщи Ройтерс.

Москва, която е струпала хиляди военни по границата с Украйна, предупреди да не се предприемат каквито и да е опити да се пречи на конвоя, но не уточни какви действия смята да предприеме.

Киев обяви, че няма да атакува конвоя и го пропусна, за да избегне провокации. Украинският президент Петро Порошенко обаче посочи, че навлизането на руския конвой е "грубо нарушение на международното право".

Според украинските власти обаче руският конвой се придвижва на територията на Украйна без съпровождането и без участието на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и в нарушение с постигнатите споразумения относно за инспектирането и регистрирането на руската хуманитарна помощ.

"Казваме, че това е пряко нашествие. Става дума за военни автомобили под циничното прикритие на Червения кръст", заяви ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко пред агенция Интерфакс-Украйна.

Отговорност за сигурността на хуманитарната автоколона носи Русия, заяви Андрий Лисенко, говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Украинската страна предложи преговори с Русия, но Русия отказа. Напомням, че отговорност за сигурността носи Русия", каза той на брифинг.

По думите му Киев е изпълнил "всички поети ангажименти за оформянето на (митническите) документи за руската хуманитарна помощ в пълно взаимодействие с МКЧК".

Според очевидци около 70 тежкотоварни автомобила са прекосили руско-украинската граница, където изчакват още около 200 машини. Проруските бунтовници в Източна Украйна разположиха блокпостове за безопасно преминаване на автоколоната.

По-рано в петък Русия съобщи, че ще изпрати автоколоната си към Луганск, без повече да чака.

"Дадени са всички необходими гаранции за сигурност при преминаването на хуманитарния конвой. МКЧК официално призна наличието на такива гаранции. Маршрутите за доставка са известни и проверени от мисията на МКЧК. Документите са оформени. Товарите отдавна са готови за проверка от украинските граничари и митничари, които вече от седмица се намират на ГКПП "Донецк" в руската Ростовска област", посочи руското външно министерство.

"Не можем повече да търпим подобен произвол, откровени лъжи и неспособност за договаряне. Всички предлози за отлагане на доставката на помощи на хората в района на хуманитарната катастрофа са изчерпани" и затова руската страна е взела решение да действа. Хуманитарният конвой тръгва към Луганск", заяви още руското дипломатическо ведомство.  

По-късно в петък Европейският съюз определи като "явно нарушение на украинската граница" навлизането на руския хуманитарен конвой. Говорителят на дипломатическата служба на ЕС Себастиен Брабан изрази съжаление от решението на Русия конвоят ѝ да влезе на украинска територия, без да бъде придружен от коли на Червения кръст и без разрешение от украинските власти.

Говорителят поздрави за въздържаността им украинските власти, които обвиниха Москва в "пряка инвазия".

"Призоваваме Русия да преразгледа решението си", каза говорителят на Катрин Аштън.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?