Приемането на България и Румъния в Шенген ще се обсъжда през февруари

Приемането на България и Румъния в Шенген ще се обсъжда през февруари

Въпросът с разширяването на Шенгенската зона с България и Румъния, залегнал в програмата на предстоящото следващата седмица заседание в Люксембург на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, ще бъде отложен за февруари догодина. Това съобщава в днешния си брой издаваният в Брюксел вестник "Юръпиън войс", цитиран от БТА.

 

Според публикацията това поредно отлагане на решението за разширяване на зоната е свързано с желанието на министрите на вътрешните работи от ЕС да изчакат доклада на ЕК за Румъния по механизма за сътрудничество и оценка, който предстои да бъде изготвен до края на годината.

 

Изданието отбелязва, че все още Холандия е управлявана от временно правителство след изборите преди месец, което не желае да поема ангажименти за приемането на двете страни в пространството, свободно от гранични проверки.

 

Според вестника "все още няколко правителства споделят опасенията на холандците по повод върховенството на закона в Румъния".

 

България и Румъния са изпълнили техническите критерии за членство в зоната за свободно пътуване, но Холандия не ги приема заради липсата на резултати в борбата с корупцията и престъпността.

 

Холандия обяви, че ще изчака доклада за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния преди да преразгледа позицията си срещу членството на Букурещ и София в Шенгенското пространство. Така дебатите за членството на двете балкански страни трябва да бъдат изместени за следващата година.

 

Към позицията на Холандия през лятото се присъедини и Германия. На подобно мнение е и Белгия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа