Приемът на документи за саниране с европари започва от 1 юли

Държавата ще осигури мениджъри и обследване в районите, където бизнесът няма интерес

Министър Лиляна Павлова показва какво включва санирането на жилищата. Сн. БГНЕС

От първи юли започва приемът на документи на живеещите в многофамилни жилищни сгради, проектирани преди 1999 г. , които искат да подобрят енергийната ефективност на блока с пари от програма “Регионално развитие”,  съобщи в четвъртък регионалният министър Лиляна Павлова.

Гражданите трябва да осигурят между 30% и 50% от финансирането, останалата част от сумата за ремонта е помощ от ЕС и национално съфинансиране. Мярката разполага с 50 млн. лева, още 14 млн. лева са достъпни под формата на нисколихвени заеми от банката партньор по проекта (в случая Корпоративна търговска банка - КТБ). Сумата ще стигне за обновяването на 180-200 сгради или 6000 апартамента, изчисли Павлова.

В процеса по обновление на сградите на етажните собствености ще помагат т.нар. проектни мениджъри – компании и обединения, избрани след търг от държавата, чието заплащане е за сметка на парите по програмата.

Нито един кандидат не се яви на конкурса за проектен мениджър в Северозападния регион – най-бедната част на страната. От регионалното министерство удължиха срока за подаване на документи, но дори и да не се намерят желаещи, държавата ще осигури служебни проектни мениджъри – експерти от МРРБ, заяви Павлова.

На търговете за компании, които да извършат енергийно обследване на сградите не се явиха кандидати за Югоизточен и Северен централен регион. Ще правим отделен търг за всяка сграда от тези райони, която реши да се включи в схемата, ако не се намерят желаещи да поемат цялата област, обясни Павлова.

Само регистрирано сдружение на етажната собственост може да се възползва от парите по програмата, обясниха от регионалното министерство. То обаче може да се учреди на доста по-късен етап – когато има изготвен примерен бюджет за ремонта, за което ще се погрижи проектният мениджър.

Ще има приблизителна сума за всеки апартамент и собствениците ще преценят продължават ли със следващите стъпки или се отказват. Преди да се направи енергийното обследване на сградата, всеки собственик трябва да внесе 500 лева като гаранция, че няма да се откаже от проекта. Те ще се приспаднат от сумата за ремонта, която се осигурява като собствено финансиране.

От обследването ще стане ясно какви мерки трябва да се приложат, за да се подобри енергийната ефективност на сградата – саниране, ремонт на покрива, смяна на дограмата, подмяна на улуците, монтиране на слънчеви панели, внедряване на системи за автоматично регулиране на топлоподаването и т.н.

На първо място обаче обследването трябва да установи дали сградата е конструктивно устойчива, т.е. дали се нуждае от по-сериозен ремонт и укрепителни дейности, преди да се мисли за енергийна ефективност. Ако случаят е такъв, собствениците могат да финансират ремонта със собствени средства или със заем от Фонда за жилищно обновяване към КТБ, обясниха от регионалното министерство.

Фондът отпуска потребителски заеми със срок на погасяване до 10 години и лихва, не по-висока от 6.5%. От министерството изчислиха, че за заем от 2500 лв. със срок на погасяване 8 години месечната вноска е 34 лева. КТБ може да отпусне и банкова гаранция срещу заплащане на желаещите да изтеглят заем от друга банка при други условия.

След обновяването на блока сметките за отопление могат да паднат до 60%, заяви Павлова. Собствениците пък могат да поискат от общината да бъдат освободени от данък сгради за период от 3 до 10 години – в зависимост от приложените мерки за енергийна ефективност.

По време представянето на схемата от министър Павлова в Министерския съвет неочаквано се появи премиерът Бойко Борисов, който се поинтересува какви резултати се очакват от изпълнението на програмата. След кратък преразказ на всичко казано дотогава от Павлова, премиерът напусна залата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?