Приети са по-ниските цени на газа за последното тримесечие на 2019 г.

Намалението за октомври е близо 22%, за ноември – почти 14%, за декември - над 10%

Приети са по-ниските цени на газа за последното тримесечие на 2019 г.

Енергийният регулатор одобри в сряда втората порция по-ниски цени на природния газ със задна дата, заради промяната във формулата за образуването но стойността на руската суровина. Обявените решения се отнасят за тарифите за месеците октомври, ноември и декември 2019 г., след като преди дни бяха утвърдени тези за август и септември.

Поевтиняването е с 21.94%, за октомври, с 13.90 на сто – за ноември, а за декември 2019 г. спадът е с 10.35 процента, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Решенията с взети на три поредни закрити заседания и са отчетени новите условия по договора между "Булгаргаз" и "Газпром експрот", подписани в началото на март 2020 г., новлизащи в сила от 5 август 2019 г., включващи вече и цените от европейски газови хъбове, а не само петролни компоненти, както и курса на долара спрямо лева.

Така цената на газа за октомври става 35.01 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е с 9.84 лв. по-малко спрямо определената от регулатора цена за последното тримесечие на годината или с 21.94%.

За ноември стойността на газа е малко по-скъпа спрямо новата тарифа за предходния месец, но с 13.90 на сто по-ниска от действалата по онова време. Новата цена е 38.62 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или спад с 6.23 лв.

През декември поевтиняването е най-малко и определената цена е 40.21 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е по-малко с 4.64 лв. или с 10.35% спрямо тогавашната действаща цена за вътрешния пазар.

През следващата седмица КЕВР ще проведе закрити заседания, на които ще вземе окончателни решения по подадените от "Булгаргаз" заявления за промяна на утвърдената им цена за първото тримесечие на 2020 г.

След като има решения за всички осем месеца назад, регулаторът ще се произнесе и за поевтиняването на топлинната и електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите, на за целия период със задна дата.

След това вече ще може да се започне преизчисляване на сметките за газ, парно и топла вода и възстановяването на крайните клиенти на надплатените суми по старите цени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес