Приходите и сметките на 2.5 млн. гърци с просрочени задължения ще бъдат запорирани

Гръцкото финансово министерство ще запорира заплати, пенсии, банкови сметки и други доходи на 2,5 милиона граждани с просрочени задължения, съобщава гръцкото електронно издание Нюз ин, цитирано от БТА. Целта е да се събере част от задълженията към държавата, възлизащи общо на 56,4 милиарда евро.

Първоначално на длъжниците ще се праща писмо, в което ще се приканват да погасят задълженията си. После ще следва писмо с предупреждение, че предстои запор. Последният етап ще е запориране на доходите.

В рамките на този месец ще бъдат изпратени писма до 2,3 милиона длъжници със задължения до три хиляди евро; 100 хиляди длъжници със задължения между три хиляди и 300 хиляди евро; 5 770 души, които дължат до един милион евро и до 1 500 граждани, чиито задължения са над един милион евро. Около 6 270 души с големи задължения дължат на държавата общо 35 милиарда евро.

Показател за финансовата невъзможност за покриване на задълженията е фактът, че до момента 550 хиляди собственици на имоти не са платили сметките си за ток.

Застрашени със запор са всички, които не са платили данък върху доходите си, ДДС, полицейски фишове, фишове на общинската полиция, пътни такси. Данъчната служба може да запорира доходите на длъжниците без да ги информира.

Заместник-министърът на финансите Йоргос Мавраганис заяви, че правителството е наясно с невъзможността на много данъкоплатци да покрият задълженията си като допълни, че се обмислят облекчения.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?