Приходите на "Фейсбук" нараснаха с 38% на годишна база

Приходите на "Фейсбук" нараснаха с 38% на годишна база

"Фейсбук" е увеличил приходите си с 38% през първото тримесечие на 2013 г. спрямо същия период на миналата година. Това се дължи основно на увеличените постъпления от реклами, като най-големи рекламодатели са компании предлагащи мобилни телефони като "Епъл", "Самсунг" и "Нокиа". Това съобщи Си Ен Би Си (CNBS).

Оборотът на компанията за първите три месеца на годината е бил 1.46 милиарда долара, докато година по-рано беше 1.06 милиарда долара. Резултати са по-добри от очакваните от анализаторите на Уол Стрийт – 1.44 млрд. долара приходи.

Печалбата на компанията за първото тримесечие е 219 млн. долара, което е с 14 млн. долара повече спрямо същия период на 2012 г.

Приходите от реклама през първите три месеца на годината са 1.25 млрд. долара, което е ръст от 43% спрямо същия период на миналата година. Приходите от мобилна реклама съставляват около 30% от общите постъпления от реклама. За сравнение през последното тримесечие на 2012 г. те са били 23 на сто.

Разходите на "Фейсбук" са се увеличили с 56% до 895 млн. долара, а оперативниуят марж се е свил от 46% до 39%. От социалната мрежа предупреждават, че разходите ще продължат да растат, защото компанията продължава да инвестира в продукти, инфраструктура и инженери.

"Фейсбук" отчита и ръст на потребителите през първото тримесечие на годината. Ежедневно активните потребители през март са достигнали 665 млн. души, което е с 26% повече спрямо последното тримесечие на 2012 г.

Добри постъпления за компанията освен от производителите на мобилни телефони се дължат и на рекламите на лаптопи.

Въпреки позитивните новини за финансовото състояние на "Фейсбук" инвеститорите няма голямо доверие към най-голямата социална мрежа. Цените на акциите на компанията, които бяха пуснати на фондовата борса през май 2012 г. не демонстрират положителна динамика.

Стагнацията на акциите на "Фейсбук"  продължава вече няколко месеца.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?