Приходите на “Газпром” от износ нараснали с 43 % за година

През последната година приходите на “Газпром” от износ на газ са се увеличили с 43 процента и са достигнали до рекордните нива от 37,2 милиарда долара. Това съобщиха от руския газов монополист в четвъртък, предаде ББС.

Компанията, която осигурява близо 1/4 от всички доставки на синьото гориво в Европа, е успяла да повиши приходите си заради по-високите цени през 2006 година. В доклад за развитието си през 2007 година, монополистът предвижда още по-голямо увеличение на печалбите.

Газовият доставчик се сдоби с изключително противоречив образ след като през последните няколко седмици заплаши Беларус и Грузия с прекратяване на доставките, а през 2005 и 2006 г. отправи подобни послания и към Украйна.

До този момент Москва твърдо отрича обвиненията, че доставките на “Газпром” създават нестабилност. През последния месец германският канцлер Ангела Меркел, чиято страна е начело на ЕС в момента, заяви, че тази несигурност прави трудно изграждането на отношения с Русия, които да се градят на взаимно доверие.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?