Приходите на "ГлоБул" спаднали с една четвърт през третото тримесечие

Ръст на клиентите със 6.6 на сто, но спад на общите приходи с една пета и на постъпленията от услуги с една четвърт, отчете за третото тримесечие на 2012 г. "ГлоБул" в петък.

Операторът вече има 4.4 млн. клиенти, чието средно месечно потребление е нараснало с 3 процента до 56 минути, докато сметката е намаляла с около 30% до 11.30 лв. Отчитаната за пореден финансов период тенденция за спад на приходите на всички телекоми отново се дължи на свалянето на цените за терминиране, силната конкуренция и свитите доходи на населението.

Пазарът у нас е достигнал точката на насищане с проникване на мобилните услуги от над 150%.

Така през третото тримесечие 2012 г. общите приходи на "Глобул" са намалели с 20.9% спрямо година по-рано, отчита дружеството. Ако обаче не били административно свалени цени за вход в другите мобилни мрежи от 1 юли, както и промените в счетоводната политика на компанията, то приходите за тримесечието щели да имат ръст от 1.8%.

Поради същите причини са спаднали и приходите от услуги през периода с 25% и ако не било това, те са щели да запазят предишното си ниво.

Дружеството отчита продължаващ ръст на клиентите на абонаментните се програми, които са надхвърлили 2.7 млн. в края на септември. Това е със 7.8% повече в сравнение с миналата година, или около 62% от всички клиенти на оператора. "ГлоБул" отчита и 4.8 на сто повече потребители на предплатените си услуги, както и ръст при абонатите на фиксирани услуги, които са достигнали над 210 хиляди.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес