Приходите на "Ислямска държава" от петрол са намалели с 90% за 2 години

Приходите на "Ислямска държава" от петрол са намалели с 90% за 2 години

Приходите на терористичната групировка "Ислямска държава" от продажба на петрол са намалели с 90 процента през последните две години, съобщава в. "Ю Ес Ей тудей".

Според източници от предвожданата от САЩ коалиция, която води борба с ИД, групировката сега печели по-малко от 4 милиона долара на месец от продажба на петрол в сравнение с 50 милиона долара, които е получавала по-рано.

Сред причините за намаляване на приходите са значителното съкращаване на контролираната от джихадистите територия и въздушните удари по инфраструктурни обекти, свързани с добива и преработката на петрол, както и по автоцистерни.

Откакто през 2015 г. коалицията е започнала да нанася такива удари, са били унищожени над 2500 цистерни и редица нефтопреработвателни предприятия.

Печалбата от продажба на петрол е осигурявала почти половината от всички приходи на групировката. Другата половина е идвала главно от ограбване на банки и събиране на данъци от населението на завзетите територии. Според някои оценки екстремистите са ограбили от банки около 500 милиона долара.

Загубата на територии и намаляването на приходите принуждава групировката да се откаже от мечтата си за ислямски халифат.

"Ние внимателно следим в какво се превръща "Ислямска държава", каза американският съветник в Ирак полковник Пат Уърк. "За терористите това е голям провал: те искат да създадат своя държава, но не могат", заяви той.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?