Приходите на "Ислямска държава" спаднали за година с около 30 на сто

Приходите на "Ислямска държава" спаднали за година с около 30 на сто

От миналата година насам приходите на джихадистката групировка "Ислямска държава" са спаднали с около 30 на сто, което принуждава екстремистите да въвеждат нови данъци на териториите под техен контрол, включително такса за поправка на сателитни антени. Това се казва в анализ на консултантската компания Ай Ейч Ес Джейнс, която редовно изготвя доклади за тези райони, предаде Франс прес.

През март 2016 г. месечните приходи на ИС паднаха на 56 милиона долара, докато в средата на 2015 г. общите приходи на групировката за един месец достигаха към 80 милиона долара, заяви Лудовико Карлино, водещ аналитик от фирмата.

Доклад на Ай Ейч Ес, разработен въз основа на данни от социалните медии и от източници в Сирия и Ирак, твърди също, че добивът на петрол в зоните, контролирани от ИД, е спаднал от 33 000 на 21 000 барела дневно.

Тези загуби до голяма степен се дължат на въздушните удари, нанасяни от коалицията начело със САЩ и от Русия, посочва АФП.

Близо половината доходи на ИД идват от данъци и конфискация на предприятия и имоти; 43 на сто осигурява петролът, а останалото се получава от наркотрафик, продажби на електроенергия и от дарения, се казва в доклада.

Според компанията през последните 15 месеца ИД е изгубила близо 22 на сто от териториите си и под нейна власт са останали 6 милиона души от 9 милиона, което намалява и данъчната база.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?