Приходите от “Аватар“ надхвърлиха 1 млрд. долара

Приходите от “Аватар“ надхвърлиха 1 млрд. долара

Приходите на триизмерната суперпродукция “Аватар“ на режисьора Джеймс Камерън в световен мащаб надхвърлиха 1 млрд. долара само за 17 дни от премиерата на лентата, предадоха световните агенции. Така бе счупен рекордът за най-бързо събиране на един милиард долара приходи от филм. Постъпленията от продажби в САЩ и Канада възлизат на 352 млн. долара приходи в САЩ и Канада и над 666 млн. долара в останалата част от света. Приносът на българските киноманиаци е 1.073 млн. долара, сочат данни на специализирания сайт boxofficemojo.com. Според сайта cinefish сумата е 1.460 млн. лв, формирана от 130 770 зрители до 27 декември.

Като една от причините за рекордните приходи се сочи триизмерният формат на лентата, която се излъчва в специални 3-D киносалони и билетите са доста по-скъпи. В България например за триизмерна прожекция цената е 12 лв., докато в обикновен киноформат – 8 лв.

Така Камерън подобрява собствения си рекорд, поставен от “Титаник“, който донесе през 1997 г. на създателите си 1.824 млрд. долара. "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" заработи през 2003 г. 1.119 млрд. долара, приходите на "Карибски пирати: Ковчегът на мъртвеца" пуснат на екран през същата година възлизат на 1.066 млрд. през 2003 г., а миналогодишната премиера на "Черният рицар" с покойния Хийт Леджър осигури 1.001 млрд. долара.

Според прогнозите приходите от “Аватар“ може да достигнат невероятните 4 млрд. долара. Заснемането на фантастичната лента струваше около 350 млн. долара, а с разходите за реклама и разпространение сумата нараства до половин милиард.

Споделяне

Още от

Колко време давате на новия парламент?