Приходите от автоиндустрията у нас са близо 2.5 млрд. лв. за 2017 г.

Заетите в сектора вече надхвърлят 50 хиляди души

Приходите от автоиндустрията у нас са близо 2.5 млрд. лв. за 2017 г.

Приходите от автомобилната индустрия възлизат на близо 2.5 млрд. евро за миналата година и представлява 5% от брутния вътрешен продукт на България. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на международната автомобилна конференция, организирана от "Аутомотив Клъстер България".

Броят на заетите в автомобилната индустрия продължава да нараства и вече надхвърля 50 000 души, допълни той. Към момента в България оперират над 170 фирми, които произвеждат компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки.

"През последния месец две компании от автомобилния сектор обявиха инвестиции за над 100 млн. лв. и се очаква да бъдат разкрити над 3000 работни места в региони с висока безработица", каза още Борисов, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.

За периода от 2005 г. досега по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 31 сертификата в автомобилната промишленост. От тях 26 са за клас А, 3 за клас Б и 2 за приоритетен инвестиционен проект. Общият размер на инвестициите по проектите е над 1 млрд. лв., а генерираната заетост е 14 209 нови работни места, каза Борисов.

"През последните години автомобилния сектор в България отчете значителен възход и е обект на засилен интерес от страна на потенциални нови инвеститори и доставчици на компоненти за автомобили", допълни той.

По думите му може категорично да се заяви, че България е на международната карта на автомобилостроенето с установени традиции и развита подходяща базова инфраструктура за нуждите на производствената индустрия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес