Приходите от ДДС в Румъния растат въпреки намаляването на данъка

Приходите от ДДС в Румъния растат въпреки намаляването на данъка

Приходите в бюджета на Румъния от данък добавена стойност през юни - първият месец, през който бе приложена намалената ставка от 9 процента върху храни, безалкохолни напитки и услуги в общественото хранене, са били по-високи от тези, когато ставката беше стандартна, от 24 процента, пише вестник "Зиарул финанчиар", като се позовава на оповестените вчера данни на Националната агенция за данъчно администриране.

За първите шест месеца на годината приходите от ДДС са в общ размер от 29,2 милиарда леи. През юни в бюджета от данък добавена стойност са влезли 5,1 милиарда леи, спрямо 4,4 милиарда леи през месец май. Приходите от ДДС през юни са по-високи и от средноаритметичната месечна стойност на приходите за първите пет месеца на годината (4,8 милиарда леи).

Като цяло за първите шест месеца на годината приходите от ДДС са нараснали с 18,3 на сто спрямо първото полугодие на 2014 година.

Общите приходи в бюджета за първото шестмесечие са с 4,8 процента над планираните и с 8 процента над събраните приходи през същия период на предходната година, което означава плюс 4,3 милиарда леи спрямо планираните приходи за първото полугодие и плюс 7,8 милиарда леи спрямо приходите от същия период на предходната година.

Приходите в бюджета са нараснали и въпреки намаляването на социалните осигуровки с пет процента през есента на миналата година, допълва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа