Приходите от концесии с 50% повече откакто се управляват на едно място

Приходите от концесионна дейност през тази година са с 50 процента повече от планираните в бюджета 40 млн. лв., съобщи в събота министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Откакто дейността по отдаване на подземните богатства за търсене и проучване и добив е поета от единен орган към Трайков са осигурени над 60 млн. лв. срещу 47 млн. лв. през миналата година, когато с подземните богатства работеха три ведомства – икономическото, на регионалното развитие и по околната среда.

 

„Преди разрешителните се издаваха от три ведомства, без да е ясно към кое да се обърне инвеститорът. Сега това лутане на инвеститорите е в миналото и единният орган пести време и нерви на компанията, но и установява единни процедури при ясни правила. Има централизация на работата, но децентрализация на ползите“, каза Трайков, припомняйки, че вече 50 процента от концесионните такси влизат в общините. Преди това местните власти вземаха 30 процента от концесията на тяхна територия.

 

„За последните шест месеца единният орган работи шест пъти по-бързо отколкото трите министерства преди него. В цифри това значи, че през последните три години трите министерства са дали 96 концесии, а за шест месеца единният орган – над 60 концесии“, допълни зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

 

Трайков посочи още, че вече при отдаването на територии за концесии за подземни богатства се питат кметовете и общините дали имат причини да забранят отдаване на площи на концесия – например резервирайки ги за развитие на туризма.

 

От ведомството посочиха още, че откакто са поели изцяло подземните богатства и към тях са минали съответните служители от регионалното и екоминистерството е засилен контролът и например от глоби за нерегламентиран добив на строителни материали са събрани 50 хил. лв. Дори е отнета техника в полза на държавата, но все още има обжалвания на актовете и докато те не приключат не може съоръженията да се обявят за продажба.

 

Над 626 хил. лв. пък са събрани от лихви за забавени плащания по концесионни договори, сочат данните на икономическото ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес