Приходите от зимния туристически сезон ще се свият с 10%

Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) прогнозира спад от близо десет на сто на приходите от зимния туризъм от предстоящия сезон. Това съобщи в понеделник председателят на УС на БАТА Донка Соколова.

На този етап няма анулирани заявки за зимния сезон, каза тя. Проблем обаче остават визите за руските туристи във връзка с изнасянето на тази услуга извън консулските служби на България в Русия, което я оскъпява с 12 евро.

Соколова обясни още, че основните туристи у нас са от Русия и Великобритания и ако проблемът не се реши, България може да загуби руския пазар.

"Ние се срещнахме с представители на Министерството на външните работи (МВнР) и се надяваме, че нашите туроператорски фирми ще минават директно за визи през консулската ни служба. Преди един час научих обаче, че пет чартърни вериги от Русия са анулирали полетите си за България за Коледа и Нова година", каза тя.

Очакваният спад на туристи от Великобритания през зимата ще е около 10 на сто.

За миналата година нетните приходите от туризъм са 1.450 млрд. евро, от които над 75 на сто са от морски туризъм, 10 на сто - от зимен ски туризъм, и 15 на сто от културен и екотуризъм, каза Донка Соколова.

Тази година има над 50 на сто ръст на броя на българските туристи, избиращи да почиват в страната, и от БАТА се надяват родният турист да "спаси" предстоящия зимен туристически сезон.

Соколова цитира европейска прогноза за следващите 20 години, според която единствената индустрия в ЕС, която ще отбележи най-малко пет на сто ръст на годишна база, е туристическата. Това обаче ще стане само за дестинации, които разчитат на местни забележителности, фолклор и традиции.

Споделяне

Още от Бизнес