Приказката на Али Баба: Божков твърди, че е плащал 20% такса на управляващата "shaika"

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков твърди, че е плащал 20% от печалбата на "Национална лотария" към управляващата "shaika", за да получи данъчно изключение за бизнеса си. На 1 юни, деня на детето, Божков пусна във фейсбук обещаната от него "истинска приказка" за Али Баба.

В нея той припомня историята около текста в Закона за хазарта, на който той се позовава, за да плаща държавна такса от 20% върху комисионните вместо 15% върху стойността на направените залози.

"Приказката" представлява поредица от шаржове, в които не се използват действителни имена, но героите са съвсем ясни, и проследява сюжет, който вече е добре известен.

Самият Божков е нарисуван с чалма и е разпознаваем не само по физиномия, но и защото е облечен с тишърт, на който е изборзен череп - самоиронична препратка към прякора, с който бизнесменът е известен в България. В оригиналната приказка Али Баба открива пещерата със съкровищата, която в приказката на Божков е "Национална лотария".

"Една година Али Баба плащал 10% данък, като всички останали", започва разказът. В комикса са изобразени премиерът Бойко Борисов като Главатаря, а депутатът Делян Пеевски - като паяк (в интервю от миналия месец Божков определи Пеевски като паяк, скрит в ъгъла, който дърпа конците).

През 2014 година разбойник от "Опозиционната shaika" внесъл закон, за да обложи лотарията с 15% данък върху оборота.

Това е проектозаконът на Георги Кадиев, който по това време е депутат от БСП.

Тогава Али Баба (Божков) отишъл при Главатаря (Бойко Борисов), който му казал, че ще оправи нещата в замяна на помощ от негова страна.

После Божков отишъл при "Разбойничката, която прави Данъчните закони", на чиито профил отговаря депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова.

На срещата била уточнена промяната в закона.

След това Главатаря го пратил при  "заместник-главатаря по Финансите", визира се Владислав Горанов.  

Той казал на Божков, че трябва да дава 20% от печалбата си, иначе законът ще бъде отменен.

Приказката на Васил Божков без редакционна намеса:

"Имало едно време държава, която се управлявала от 240-те разбойници. Те били разделени на различни shaiki, а най-голямата избирала Главатаря. Там живеел и Али-Баба. През 2013 г. той открил нова пещера – "Национална лотария". Пещерата била малка и затова разбойниците не я забелязали и не я обложили със специален данък. Една година Али Баба плащал 10% данък, като всички останали. 

Пещерата се развила и напълнила с богатства. Разбойниците я забелязали. През 2014 г. разбойник от Опозицонната shaika внесъл закон, за да обложи Пещерата с 15% данък върху оборота. Това значело Пещерата да се затвори. Вдигнал се медиен шум. Тогава Главатарят извикал Али Баба и му казал:

- Аз ще оправя нещата, но после ще помагаш.

- Какво разбираш под това?

- Ще разбереш после.

- Сега отиди при Разбойничката, която прави Данъчните закони, за да ти обясни.

Али Баба отишъл, като взел със себе си и приятел.

Разбойничката казала:

- Ще отменим този закон изцяло, а после ще гласуваме същия, като ще променим само една точка. Вместо "само покер игри и турнири", ще напишем, че "всички хазартни игри плащат 20% такса, върху комисионните, които събират.

- Защо направо не отмените предложението за 15% върху оборота?

- Не може. Другите разбойници не трябва да разбират."

Така и станало. С гласовете на голямата shaika ГЕРБ отхвърлили единия и приели друг - същият закон с това малко изменение. Другите разбойници така и не разбрали какво се случва.

Веднага след това Главатарят се обадил на Али Баба и казал:

- Отивай при Заместник-главатаря по Финансите, който ще ти каже какво да правиш. 

Заместник-главатарят по Финансите казал:

- Ние ти помогнахме. Ще работиш по този закон и ще ни даваш 20% от печалбата си, иначе ще отменим закона. 

Не приел никакви възражения и Али Баба се съгласил да плаща на шайката/shaikata.

Като през цялото това време Али Баба платил и 500 млн. данъци на държавната хазна", пише Божков.

Приказката на Божков вероятно е вдъхновена от анализ на Даниел Смилов, публикуван на 21 май от Дойче веле под заглавие "Да проверим версията на Божков". В него се споменава и приказният герой Али Баба.

С тази комикс обивиненият в 18 престъпления бизнесмен разнообрази жанра на разобличителните послания, които редовно праща от Дубай.

Досега той публикува SMS-и, разменени между него и финансовия министър Владислав Горанов, както и "паметна записка", която е подписал със собственика на Нова телевизия Кирил Домусчиев. До момента прокуратурата не намира нищо смущаващо във въпросните "разкрития", защото не не доказвали нищо.

Сегашната приказка също не съдържа доказателства, че Божков е плащал 20% на управляващите под формата на подкуп.

Цветомир Найденов: Божков дели плячката си само на 1

Бившият съдружник на Васил Божков в "Еврофутбол" Цветомир Найденов, който пръв сигнализира за схемата с избягването на такси от лотарията за стотици милиони левове, за пореден път разгърна тезата си, че Васил Божков е патологичен "лъжец".

Найденов, който е съсобственик в "Ефбет", смята, че Божков никога не би се съгласил на толкова скъп рекет.

Ето какво гласи пълният коментар на Найденов във Фейсбук профила му:

"Покрай приказките на Черепа, Али Баба вече стана синоним на лъжец...елементарното доказателство: Ако Черепа е бил рекетиран да плаща 20% от печалбата си във фирма, където той има 51%, то веднага Велинградският измамник щеше да обяви на съдружниците си, че "рекетът" е 40% и на него да му излезе без пари. Черепа така нарежда съдружниците си, знам го от опит. Така че, Тънките вратлета от Националната лотария (братята Ганеви, б. р.), които са му били с 44% съдружници, трябва да са плащали целия рекет и да са останали с 24%..., а такова нещо няма и е лесно проверимо. Да не говорим за Кокалис и "Интралот" в "Еврофутбол" и "Евробет" с неговите 49 %... това са такива смешни лъжи на Черепа, че само мега малоумници могат да се вържат. Такъв "рекет" няма! Велинградският Али Баба дели плячката си само на 1! Иначе откъде пари за самолети, яхти и леки жени, а?"

Георги Кадиев: "Разбойник" съм, защото исках Божков да плаща по-висок данък

Изобразеният в карикатурата бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев, внесъл законопроекта с 15% данък върху хазарта, но пропуснал лотариите поради грешка, коментира, че Божков написал точно това, което самият Кадиев си мислил за конструкцията на рекетрьорската схема, макар да отрича собственото си участие.

Ето какво гласи пълният коментар на Кадиев:

"Божков разказва точно това, което си мислех.
"Разбойникът от опозиционната шайка", т.е. аз, внася закон за 15% данък. Не знам защо ме нарича разбойник, вероятно защото искам да плаща по-висок данък.
ГЕРБ отхвърля закона.
Борисов го праща при Менда, която му пише нов закон, който скрито го облагодетелства.
После Борисов го праща при Горанов, който му иска 20% от печалбата, което Божков си плаща като поп цели 5 години.
Приказката е без завършек. Не разбираме защо се разваля тази чудна схема.
Разбира се, докато няма доказателства, това е просто приказка за лека нощ.
Алъш-веришът очевидно продължава. Божков търси сделка с Борисов.
Горанов и Менда са без значение.
1 юни е. Ден на детето.
Тази приказка не може да остане без продължение."

Валери Симеонов: Божков не ми е предлагал подкуп

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов "комиксът" на Божков представлява "поредица от лъжи и недоказани обвинения". "Това са и поредните измишльотини, да не кажа глупотевини. Все пак не става въпрос за бизнес с наркотици, за наркопласмент, където се дават съответните наркотици и се дават пари на ръка. Тука става въпрос за бизнес, който е под прожекторите", посочи Симеонов пред Нова телевизия.

"Няма толкова прост народ, който да повярва, че парите са се носили в чанти. С други думи – постъпленията са явни, те са публични", изтъкна депутатът.

Лидерът на НФСБ призна, че докато е бил вицепремиер, е имал среща с обвиняемия бизнесмен. Хазартният бос се е опитвал да го разубеди да внесе поправките в Закона за хазарта, които да ограничат дейността му. Не се опитал обаче да предлага подкуп.

Симеонов посочи, че не се страхувал и от компромати, въпреки че бил сигурен, че Божков записва своите срещи. "Няма да бъда изненадан, защото публично известно е в София, че този човек ходи с два джиесема. Единият е, по който говори и го слага на масата и другият - който е в джоба му и записва. Така че нямам никакви притеснения. И да излезе някакъв запис, нека излиза. Имало е свидетел на нашите разговори – неговият адвокат. Той няма какво да изкара от тези разговори", категоричен е Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България