"Приключенията" на Роса Виктория и Даниел Кирков в огледалния свят на ЦИК

Роса Димитрова

Попаднеш ли веднъж в списък с наблюдатели на партийна присъдружна организация измъкване няма. Или е толкова трудно и минава през такава процедура в ЦИК, след която разбираш за себе си, че си "клеветник", крадец на самоличности и какво ли не, само защото никога никой не ти е искал, а и не си давал съгласие да бъдеш включен в списък с изборни наблюдатели, от който желаеш да бъдеш заличен.

Това научиха Роса Виктория Муньос Димитрова и Даниел Кирков, които за дълго ще запомнят тези евоизбори. Както писа Mediapool, двамата подадоха жалби в ЦИК срещу дъщерната на ДПС неправителствена организация "Младежка толерантност", която ги е регистрирала за наблюдатели, въпреки че двамата нямаха понятие за нейното съществуване. Те наивно вярваха, че проблемът ще бъде решен бързо.

 

След протяжни дебати в събота Централната избирателна комисия (ЦИК) обаче реши да "препоръча" на астрофизика Роса Виктория Муньос Димитрова и приятеля ѝ Даниел Кирков да подадат жалбите си лично "с подпис и ръчно изписани имена" в тридневен срок.

"Добре, че заради работата ми имам пътувания до София, та сега съвместих посещението си на ЦИК, с посещението си до БАН", пошегува се пред Mediapool Димитрова, която е от Хасково.

 

В понеделник през деня тя получи входящ номер на ръкописно подадената си жалба, тъй като в ЦИК смятат, че електронната поща може да върне решенията им в други времена, известни като "Лов на вещици".

 

Предисторията

 

В петък Роса Димитрова случайно разбира, че фигурира в списък с регистрирани наблюдатели за изборите на 25-ти май от името на дъщерната на ДПС фондация "Младежка толерантност", която до момента е подала документите на над 7000 души. Те, според Изборния кодекс, трябва безпристрастно да наблюдават вота за нарушения от страна на партиите.

 

В публикувания списък тя вижда и името на свой приятел – Даниел Кирков, който също няма нищо общо с фондацията на Движението за права и свободи.

 

"В последните 5 години не съм се подписвала в никакви подписки и никога не съм била наблюдател от името на фондация "Младежка толерантност". Нямам представа кои са, нито познавам техни членове", каза тогава пред Mediapool Димитрова. По-късно Кирков също заяви, че до 9 май не е подозирал за съществуването на подобна фондация.

 

Двамата хасковлии имат дори подозрение по какъв начин са се озовали в списъка с наблюдатели на близката до ДПС организация. "Преди няколко години и двамата бяхме застъпници на партия "Новото време". Това е единствената формация, с която сме имали нещо общо и то само на едни избори", обяснява Роса Димитрова.

 

Двамата смятат, че просто някой услужливо е ползвал данните на мрежата от застъпници преди години, за да регистрира към момента "свои" наблюдатели.

 

Вследствие на което и двамата подадоха по електронен път жалби до ЦИК с искане комисията да заличи имената им от наблюдателската армия на "Младежка толерантност". Димитрова и Кирков освен това искат да помогнат да се разплете случая – как личните им данни са попаднали при НПО-то.

 

"Ако ги заличим, можем да им нарушим правата"

 

В събота ЦИК реши да разгледа жалбите им. Това бе трета точка от дневния ред на заседанието и до нея се стигна към 18.30 часа.

Докладчикът Иво Ивков (член на ЦИК от квотата на десните – бел. авт.) обясни двата случая пред колегите си и препоръча заличаването на имената от "набора" наблюдатели на "Младежка толерантност". Ивков освен това препоръча Софийската районна прокуратура да установи дали близката до ДПС организация е извършила нарушение.

 

Предложението му взриви комисията, която излиза на два пъти в почивка, а секретарят ѝ Севинч Солакова (ДПС) направи две кратки совалки до колегите си Ерхан Чаушев и Метин Сюлейманов.

 

Членовете на ЦИК, излъчени от управляващото мнозинство, прибегнаха до всевъзможни доводи, за да отхвърлят предложението на Ивков.

 

Според Таня Цанева, например, набирането на наблюдатели е абсолютно недоказуемо. Тя припомни скорошния скандал с партийните подписки, в които стотици граждани откриха данните си, без да са ги давали на някоя формация.

 

"Събирането на партийните подписки е много по-различно от набирането на наблюдателска мрежа. За разлика от партийните подписки, тук става дума за "уговорки между". Няма хартиен носител, подпис. Затова нито едната страна, нито другата могат да докажат, че лицето се е съгласило или не да наблюдава за тази структура", обясни Цанева. И предложи заличаването на наблюдател да става със заявление на организацията, която го е предложила.

Това не се прие с аргумента, че ако има нарушение, то няма никаква логика нарушителят да "господства" процеса по "поправяне на грешката".

Колегата ѝ Росица Матева пък допусна, че някой недоброжелател може да е изпратил по електронната поща сигналите от името на двамата хасковлии, а всъщност те може би искали да бъдат наблюдатели на близката до ДПС фондация. По думите ѝ, ако ЦИК ги заличи, е възможно да накърни техните права.

От лов на вещици до лов на запетайки

Колебанията на част от членовете на ЦИК се изпариха след като чуха разсъжденията на колегата си Румяна Сидерова. Тъй като на страницата с публикуваните имена на акредитирани наблюдатели няма ЕГН-та, Сидерова обясни, че не е ясно дали всъщност не става дума за различни лица с името Роса Виктория Муньос Димитрова.

Веднага след това Сидерова запита откога ЦИК разглежда "жалба без подпис".

"Откога разглеждаме жалба без подпис? Ние дипломите си на юристи ли трябва да върнем обратно? Няма документи, оформени като жалба, а и няма подпис. Ние започнахме лов на вещици", заяви Сидерова и допълни, че на заседанието на ЦИК се "разиграва нещо, дирижирано от друго място".

"Това е целенасочена атака. Имам усещане, че отивам в години, в които не съм живяла, в години на лов на вещици", заключи юристката, която след това допусна, че изобщо "подписаното лице може да не е изпратило някакъв си имейл".

 

В този момент заместник-председателят на ЦИК от квотата на ГЕРБ Маргарита Златарева се намеси с въпрос, който звучи странно за простосмъртните, но очевидно напълно разбираем за колегите ѝ: "Защо не се усъмнихме в истинността на лицето Алексей от Кишенев тогава?".

 

Както се разбра, Алексей е питал изборната администрация за правата си като избирател и е получил разяснения от комисията, без членовете ѝ да предпоставят, че някой друг може да се представя по имейл за някой друг.

 

"Алексей ни питаше за собствените си права, а не клеветеше никого", отговори Румяна Сидерова, но бе спряна от неизвестен глас в залата:"Айде стига де, само ти приказваш".

 

В крайна сметка Ерхан Чаушев обобщи, че "проблемът е ясен". "Не можем да идентифицираме едни лица дали са те или не, по мейла. Това е проблемът в същността, а не да си намираме на раб'та", заключи той.

 

И тъкмо, когато комисията вървеше към обединяване на мненията около идеята – "лицата да удостоверят с име, подпис и лични данни, лично, че са те", в дискусията се намеси секретарят на ЦИК Севинч Солакова.

 

Без излишни опити да прикрива, че уж независимите наблюдатели от "Младежка толерантност", всъщност не са толкова независими, Солакова обясни, че нямала намерение да се изказва, "за да не се търси подтекст", но била провокирана да го направи, защото текстът на двете писма, изпратени от Димитрова и Кирков, били идентични, което се познавало от набиваща се на очи "граматическа грешка – добавена в повече запетая".

 

"Текстът е писан от едно и също лице, което не познава българската граматика", заключи Солакова.

 

След този съкрушителен аргумент членовете на ЦИК се обединиха около идеята Роса Димитрова и Даниел Кирков да намерят начин да заведат жалбите си с подписи.

 

Пред Mediapool хасковлиите обясниха, че са получили писма с това решение на комисията. Искането на ЦИК с дата 10.05.2014 г. е в срок от три дни в деловодството на комисията да постъпи желаната документация.

 

Роса Димитрова не отговаря на писмото на комисията, но Даниел Кирков иска разяснения ден по-късно – в неделя. До понеделник (втория ден от поставения срок – бел.авт) такива не бе получил. В крайна сметка говорителят на комисията Александър Андреев даде разяснения устно на Роса Димитрова, която да му предаде.

 

Въпреки, че жалбата на Роса Димитрова бе внесена в деловдоството на ЦИК в понеделник, тя не влезе в дневния ред на комисията, заради заболяване на докладчика. Документите – нейният сигнал и изпратеният по пощата на Даниел Кирков - трябва да бъдат разгледани в тридневен срок.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014