Приключете с приватизацията и се отворете за капиталовите потоци

България направи огромна крачка от страна с преобладаващо несвободна икономика към страна с преобладаващо свободна икономика. Това каза директорът на престижната американска фондация "Херитидж" Марк Майлс в София във вторник, като представи изследването на фондацията, направено съвместно с "Уолстрийт джърнъл" за стопанската свобода в света през 2005 г.

Според ежегодното изследване на водещите американски икономисти, България се е изкачила с 26 позиции за една година и е влязла в групата на страните, в които преобладава свободната икономика. Така от 78-о място сред 161 държави нашата страна за 2005 г. е поставена на 52-ро място.

България е на четвърто място в света по големината на скока от една категория в класацията в друга, направен за една година, отбеляза Майлс.

Изследването за стопанска свобода се прави въз основа на десет критерия: търговска политика, фискална политика, правителствена намеса, монетарна политика, капиталови потоци и чужди инвестиции, банкиране и финанси, стоки и цени, права на собствеността, регулация и неформална икономика.

Страната ни е на 21 място сред изследваните държави по размер на данъците, като класирането е в посока от ниски към високи данъци, поясни директорът на фондацията. В сравнение с 25-те страни от ЕС и САЩ, страната ви е на девето място по данъчна тежест, като пред нея с по-ниски данъци са Ирландия и новоприетите членове на ЕС без Словения.

В тези страни е отчетен и най-висок икономически растеж от 25-те плюс САЩ, отбеляза Майлс.

Според икономиста има две важни области, в които трябва да настъпи подобрение, за да се използва положителният ефект от ниските данъци и стабилните финанси - правата на собствеността и стриктното спазване на законите.

Марк Майлс препоръча България да отвори пазара си за капиталови потоци, да приключи с приватизацията и тъй като разходите на държавата се увеличават, да се увеличи и контролът над тях.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?