Приключи едноседмична заложническа драма в Алабама

Приключи едноседмична заложническа драма в Алабама

Заложническата драма в южния американски щат Алабама, която прикова вниманието на цялата страна през последните дни, приключи. Похитителят, който държеше малко момче в бункер в град Мидланд сити, е мъртъв, а детето - невредимо, предадоха световните агенции във вторник.

Представител на ФБР съобщи на пресконференция, че преговорите, водени от една седмица с 65-годишния Джими Лий Дайкс, взели лош обрат. Ветеранът от Виетнам и пенсиониран шофьор на камион, бил забелязан с огнестрелно оръжие в ръка, и агентите на ФБР решили, че има непосредствена опасност за живота на 5-годишния Итън, и щурмували бункера. Не бе съобщено обаче при какви обстоятелства е намерил смъртта си Дайкс, дали е бил застрелян или се е самоубил.

Преди седмица похитителят се качи на училищен автобус, който връщал деца по домовете им, и уби с пистолет шофьора, който се опита да му попречи да похити и останалите деца в превозното средство. Геройската саможертва на мъжа на име Чарлз Албърт Поулънд позволи на всички около 20 деца в автобуса без Итън да избягат през задната врата на превозното средство.

След това похитителят откара автобуса до своя имот и слезе с детето в бункер на един метър под земята. Властите преговаряха с мъжа през 30-метрова пластмасова вентилационна тръба.

Дайкс нямал роднинска връзка с момчето. Мъжът получил няколко отличия за службата си по време на Виетнамската война. Съседи описаха Дайкс като противник на държавната власт, който понякога стоял в подземното убежище до 8 дни. Дайкс "патрулирал" нощем в своя имот с огнестрелно оръжие и фенерче и заплашвал да убие деца, ако стъпят на негова земя.

Драмата в Алабама се разигра на фона на острите безпокойство в Съединените щати за свързаното с огнестрелни оръжия насилие и за сигурността в училищата след убийството на 26 души, сред които 20 деца, от неуравновесен младеж в начално училище в щата Кънектикът. Президентът Барак Обама призова вчера за пореден път Конгреса поне да гласува предложението за забрана на автоматичните огнестрелни оръжия.

Споделяне
Още от Свят

Защо главният прокурор размахва пръст на политици?