Приключи евакуацията на жителите на незаконния бежански лагер край Кале

Приключи евакуацията на жителите на незаконния бежански лагер край Кале

Всички мигранти от незаконния лагер край град Кале са евакуирани, предаде ДПА, като цитира Фабиен Бусио, префект на френския департамент Па дьо Кале. Лагерът най-после е празен, заяви тя пред френската телевизия Бе Еф Ем.

Разселването на обитателите на лагера започна в понеделник. Те бяха изведени с автобуси и откарани в центрове за прием на мигранти и бежанци в цяла Франция.

Няколко пожара имаше тази нощ в пределите на лагера, където някои мигранти се придържаха към традициите на своите общности и подпалваха палатките и импровизираните бараки, когато ги напускат. При пожарите избухнаха две газови бутилки и един от мигрантите беше леко ранен и приет в болница.

След потушаване на пожарите през нощта, властите евакуираха от лагера още между 150 и 200 мигранти, основно афганистанци и сирийци. Сред тях имаше и около 15 непълнолетни, които бяха настанени във временен център за прием на деца мигранти без придружител.

В лагера в Кале живееха според различни оценки между 6000 и 8000 мигранти, които искат да отидат от Франция във Великобритания. През двата дни на неговото премахване близо половината от тях бяха разселени в центрове за прием из цяла Франция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа