Приключи изплащането на гарантираните влогове от КТБ

Спасителният фонд върна изцяло заема си от държавата в размер на 1.7 млрд. лв.

Приключи изплащането на гарантираните влогове от КТБ

На 4 декември 2019 г. официално е приключило изплащането на гарантираните влогове от фалиралата КТБ (н), става ясно от съобщение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

На тази дата изтече законовият 5-годишен срок, в който хората с гарантирани влогове на стойност до 196 000 лв., можеха да си получат парите.

През изтеклите пет години са изплатени 99.8% от общата сума на подлежащите на изплащане влогове, посочва фондът. По-конкретно, той е платил общо 3.687 млрд. лв. на 112 021 вложители.

При затварянето на КТБ през 2014 г. ФГВБ разполагаше с 2.1 млрд. лв., които бяха натрупани през годините от годишни вноски на банките за сметка на потребителите на банкови услуги. Тъй като сумата беше недостатъчна, за да поеме фалита, фондът се наложи да изтегли заем от държавата в размер на около 1.7 млрд. лв.

Още преди повече от две години ФГВБ върна предсрочно 1.2 млрд. лв. на финансовото министерство и до 15 април 2020 г. трябваше да възстанови остатъка от 500 млн. лв. главница плюс 10.8 млн. лв. лихва. Той е сторил това обаче предсрочно, 27 декември, съобщиха от финансовото министерство.

За петте години след фалита на КТБ банките преведоха във фонда чрез задължителните си вноски нови около 900 млн. лв. Той обаче продължава да дължи 590 млн. лв. на Световната банка и 588 млн. лв. на Европейската банка за възстановяване и развитие по официални данни към ноември 2019 г.

През май тази година ФГВБ си върна малка част – едва около 11%, от откраднатите от КТБ милиарди. Това стана, след като синдиците на фалиралата банка разпределиха за първи път събраното до този момент в масата на несъстоятелността. За разплащане бяха отпуснати 570 млн. лв., от които 409 млн. лв. бяха предназначени за гаранционния фонд.

Наред с фонда през май 2019 г. 11% от потъналите си в КТБ спестявания получиха 7022 граждани, фирми и институции с негарантирани влогове. Разпределената сума беше около 534 млн. лв., включително 409-те милиона на ФГВБ.

От списъка на кредиторите на КТБ стана ясно, че общата кражба от фалиралата банка, включително гарантираните депозити за близо 3.7 млрд. лв., надхвърля 5 млрд. лв., от които засега са възстановени споменатите около 534 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес