Приключи кризата с финансирането на американското правителство

Приключи кризата с финансирането на американското правителство

Приключи тридневната криза с финансирането на американското правителство. Край на парализата в американската администрация бе сложен след като Сенатът най-после подписа закона за временното финансиране на федералното правителство до 8 февруари.

Пробивът дойде, след като демократите в сената получиха обещание от републиканците да продължат дебатите за имиграционната реформа и, преди всичко, за съдбата на стотици хиляди нелегални имигранти, влезли в страната още като деца.

Президентът Доналд Тръмп, който по-късно подписа документа, разкритикува демократите заради тридневното забавяне.

Сделката обаче е временна - само до 8-и февруари. Ако в следващите 15 дни Конгресът не постигне постоянна договорка, отново ще се стигне до спиране на федералните служби.

За да гласуват "За", Демократите искат да бъдат предпазени от депортация 700 000 имигранти, заведени нелегално в Съединените щати като деца. Републиканците не са съгласни и търсят финансиране на стената, която обеща Доналд Тръмп.

Когато правителството няма финансиране, както в последните 3 дни, поетапно спира работата на федералните агенции. Хиляди техни служители излизат в принудителен отпуск, без да е ясно кога ще подновят работа и дали ще им се плати.

Одобреният закон ще позволи на федералните служители да бъде платено за трите дни принудително отсъствие от работа.

Споделяне

Още от Свят