Приключи най-големият антитерористичен процес в Белгия

Приключи най-големият антитерористичен процес в Белгия

Наказателният първоинстанционен съд в Антверпен определи наказанията срещу подсъдимите в най-големия антитерористичен процес в страната досега, предаде БТА в сряда.

Основният обвиняем Фуад Белкасем (32 г.), водач на екстремистката групировка "Шериат за Белгия", получи наказание от 12 години затвор, вместо 15, както настояваше обвинението. В допълнение той е осъден на глоба от 30 000 евро. Белкасем и още няколко от 46-те подсъдими бяха признати за виновни за създаването на терористична организация. Белкасем е определен в присъдата като водач на тази организация и като основоположник на потока от белгийски джихадисти към Сирия.

Негов помощник е осъден на 40 месеца лишаване от свобода и глоба от 12 000 евро условно. Други двама подсъдими получават наказание от пет години затвор, от които една - ефективно, както и 15 000 евро глоба, от които 6000 - ефективно. Един от подсъдимите е осъден на четири години затвор и 15 000 евро глоба, друг получава пет години затвор (две - ефективно) и 15 000 евро глоба, от които 9000 - ефективно.

По-леко осъден получава наказание от три години лишаване от свобода и 6000 евро глоба условно. Един от подсъдимите, за които се твърди, че са загинали в Сирия, получава наказание, равностойно на присъдата на Белкасем. Наблюдатели на процеса уточняват, че мнозина от смятаните за мъртви подсъдими може да са симулирали смъртта си, за да избегнат наказанието. Общо осем от подсъдимите присъстваха на процеса, а останалите 38 са или още в Сирия, или вече са намерили смъртта си на фронта на страната на джихадистите.

С днешната присъда бе оправдана майката на един джихадистите. Съдът постанови незабавното задържане на 37 подсъдими, които отсъстваха от заседанието. Техните присъди са различни - между 15 години и пет години затвор.

Осъдените за тероризъм в Белгия могат да загубят белгийското си гражданство по съкратена процедура. В случая с Белкасем това би довело до експулсирането му в Мароко, където той не е излежал присъди за трафик на наркотици.

Споделяне

Още от Европа